Achtergrond
EO

Bestuursvoorzitter Saxion Hogeschool gaat door het stof vanwege weigeren artikel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bestuursvoorzitter Saxion Hogeschool gaat door het stof vanwege weigeren artikel

De voorzitter van het College van Bestuur van Saxion, Anka Mulder, heeft haar oprechte excuses aangeboden aan student Shayno Numansen over het niet plaatsen van een artikel over de Aramese genocide.

Saxxion heeft dat vandaag op de eigen website meegedeeld. Het niet plaatsen van het artikel is achteraf gezien, niet goed ingeschat, aldus Mulder. "We betreuren de gang van zaken waardoor er een situatie is ontstaan van twijfel omtrent de vrijheid van meningsuiting bij Saxion. Dit heeft onze studenten, medewerkers en relaties geraakt en in de eerste plaats Shayno".

Gisteren was Mulder te gast bij Dit is de Dag waar ze reageerde op de krantenberichten dat Saxxion een verhaal over de Aramese genocide van student Shayno Numansen uit het hogeschoolblad Sax had geweerd.

Video niet beschikbaar

Voor een studieopdracht besloot Shayno een documentaire te maken over de Aramese genocide om op die manier ook haar persoonlijke familiegeschiedenis te onderzoeken. Bij terugkomst van haar reis naar Turkije, zou er een artikel geplaatst worden over dit videoproject in de krant van de hogeschool, maar dat ging uiteindelijk allemaal niet door. Shayno kreeg na weken van overleg van de woordvoering te horen: "Veiligheid gaat soms voor vrijheid van meningsuiting".

Censuur

Anka Mulder is bestuursvoorzitter van Saxion Hogeschool en vindt eigenlijk ook dat zo’n stuk geplaatst moet kunnen worden, maar het was de afweging van de redactie van Sax om dat niet te doen. "Ik hoorde van hen dat er twee hoofdredenen waren. De EO zou de documentaire publiceren, maar dat leek niet door te gaan. En daarnaast was er het dilemma rondom de veiligheid van Shayno."

Mulder verklaart de veiligheid van studenten heel erg belangrijk te vinden, maar zij is van mening dat de veiligheid van Shayno haar eigen keus is en dat anderen die niet voor haar kunnen maken. "Het is dus geen afweging geweest van het bestuur, want als ik me erin had gemengd, was er sprake van censuur. Ik vind de vrijheid van meningsuiting essentieel, dat mag nooit ter discussie staan." Anka Mulder denkt niet dat het stuk is geweigerd vanwege gevoeligheden in de Turkse gemeenschap.

Holocaust

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vermoedt wel dat er is gezwicht voor druk uit de Turkse gemeenschap. "Uit de reactie van Saxion blijkt dat dat wel heeft meegespeeld en dat het blad Sax uiteindelijk deze afweging heeft gemaakt." Hij staat er versteld van dat het maanden duurt en er een paar krantenpublicaties nodig zijn voordat het mogelijk is om het oorspronkelijke artikel van Shayno te plaatsen dat spreekt over een historisch vaststaande genocide. "Het is ernstig. Als je hier niet over mag praten omdat het gevoelig ligt in Turkije, dan zouden de Duitsers bezwaar mogen maken als we over de Holocaust zouden spreken. Dat is een hele rare gang van zaken."

Anka Mulder vertelt dat er wel nog met Shayno is gesproken en ze haar hebben gezegd het artikel nog een keer aan te bieden bij het blad Sax. "En daar is ze niet op ingegaan." Dit aanbod werd echter gedaan toen het blad al niet meer bestond.

Excuses

Pieter Omtzigt wil graag excuses van Saxion Hogeschool. "Zou het u niet sieren excuses aan te bieden aan Shayno en ervoor te zorgen dat dit verhaal op de voorpagina van welk blad dan ook geplaatst wordt?" Op deze manier kan volgens hem rechtgezet worden dat er een stuk is afgewezen op valse gronden, namelijk de veiligheid van studenten.

Anka Mulder is het met hem eens. "Ik ben volstrekt bereid om haar verhaal te publiceren en daar ga ik van harte op in. Ik vind het belangrijk dat deze discussie gevoerd wordt."

De EO zendt de documentaire van Shayno Numansen “Genocide in Twente” in september uit in het kader van 3LAB waarin jonge talenten films maken die ook interessant zijn voor een jong publiek.

Had Saxion Hogeschool artikel over Aramese genocide mogen weigeren?

Ster advertentie
Ster advertentie