Spijbelen voor het klimaat: 'Het is niet voor de leuk, het is voor het milieu'
- Nieuws
- Spijbelen voor het klimaat: 'Het is niet voor de leuk, het is voor het milieu'
Gaan ook Nederlandse scholieren straks massaal de straat op om te staken voor het klimaat? Als het aan de 10-jarige Lilly Platt ligt wel. Zij en de 17- jarige Pieter Lossie zijn beide in Nederland al maanden bezig met acties. Zij vertellen daarover in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Als we niks doen aan onze uitstoot van broeikasgassen, dan zijn de gevolgen voor het leven op aarde niet te overzien. Dat is de vrees van jongeren over de hele wereld, die spijbelacties houden en van de politiek drastische maatregelen eisen. Van België tot Australië, van Japan tot de VS gaan jongeren de straat op. En in Nederland spijbelen Lilly en Pieter ook voor het klimaat.
Ik wil niet naar deze jaren kijken als ik volwassen ben en dat ik dan niets heb gedaan
Wereldwijde jongerenprotesten
Voor Lilly is het geen spijbelen: "Want het is serieus. Dit is niet voor de leuk, het is voor het klimaat. Het is voor de natuur. Het is voor het milieu. Ik wil niet naar deze jaren kijken als ik volwassen ben en dat ik dan niets heb gedaan."
Greta Thunberg is het Zweedse meisje dat deze wereldwijde jongerenprotesten startte. Zij zat wekenlang voor het Zweedse parlement. Voor Pieter is zij een inspiratiebron: "Ik denk dat zij een heel mooi voorbeeld is van hoe oprechtheid en daadwerkelijke daadkracht zou moeten gaan. Ik denk dat heel veel politici in Den Haag alleen maar bezig zijn met de volgende verkiezing in plaats van dat leiderschap zou moeten gaan over de volgende generatie."
Er is genoeg kennis maar er wordt te weinig ingegrepen
Klimaat in een pokerspel
Pieter kan er ook wakker van liggen: "Ik denk dat de politici in Den Haag onze toekomst, de toekomst van mij maar ook mijn generatiegenoten, als inbreng gebruiken in een pokerspel met als uitbetaling economisch gewin of politiek gewin. Terwijl het wel gaat om een leefbare toekomst voor al mijn generatiegenoten. En volgens mij is dat belang veel groter dan al die politieke en economische belangen."
Pieter: "Er is te weinig daadkracht. Er is genoeg kennis maar er wordt te weinig ingegrepen. En ik ben bang dat onbevangen generaties, generaties die er niks aan kunnen doen, dat zij later niet meer de kans kunnen hebben om iets van het leven te maken door het gebrek aan een leefbare leefomgeving. Ik denk dat we het niet moeten onderschatten."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.