Achtergrond
EO

De aflossingsvrije hypotheek wordt weer populairder. Is dat gevaarlijk?

foto: ANP, Jeroen Jumeletfoto: ANP, Jeroen Jumelet
  1. Nieuwschevron right
  2. De aflossingsvrije hypotheek wordt weer populairder. Is dat gevaarlijk?

De aflossingsvrije hypotheek wordt weer populairder. Na de kredietcrisis vielen ze een beetje uit de gratie, maar om de stijgende huizenprijzen te kunnen betalen vallen Nederlanders toch weer steeds meer voor de verleiding ervan. Is dat riskant? Mark de Rijke, directeur van De Hypotheekshop, ziet het probleem niet zo, zolang het weloverwogen gebeurt. Financieel journalist Erica Verdegaal vindt het gevaarlijk. "Mensen kunnen niet goed vooruitkijken."

Video niet beschikbaar

Bij De Hypotheekshop ziet Mark de Rijke inderdaad een stijging van het aantal afgesloten aflossingsvrije hypotheken. "Vooral bij starters is de combinatie annuïtair met aflossingsvrij populair. Met name omdat mensen zoiets hebben van: waarom zou ik nu al beginnen met het hele huis aflossen? En het zorgt ervoor dat de netto maandlast een stuk lager is."

Bij een aflossingsvrije hypotheek hoef je tussentijds niks af te lossen, maar los je in één keer af op de einddatum van je hypotheek. Wel zijn er voorwaarden aan verbonden, zo moet je nu bijvoorbeeld minimaal 50 procent van je hypotheek wel aflossen.

De belangstelling voor deze hypotheekvorm neemt toe, vooral omdat de huizenprijzen stijgen. De Rijke: "Voorheen stond de rente hoger, dus was het fiscaal aantrekkelijk om af te lossen. Dat argument valt met deze hele lage rentestand weg. En dus gaat men toch veel meer kijken wat een aflossingsvrije hypotheek voor de maandlasten doet."

Riskant

Volgens fiscaal journalist Erica Verdegaal is een aflossingsvrije hypotheek riskant. Ze wijst daarbij naar 2013, toen veel mensen in de problemen kwamen door deze hypotheekvorm. "Ik vind het gevaarlijk. Je ziet dat de extra aflossingsvrije hypotheken door starters voor hun rekening worden genomen. Als je van het ene naar het andere huis gaat, in deze dure markt, is er niet zoveel aan de hand. Maar als je nu moet beginnen met je eerste huis, dan trek je alles uit de kast om dat huis te pakken te krijgen."

Veel starters zoeken daarom naar mogelijkheden om extra te kunnen lenen, zegt Verdegaal. Ze geven hun studieschuld niet op, gebruiken een starterslening van de gemeente of ze kijken naar verduurzaming, waardoor er weer extra geleend kan worden. "En dit zie ik in dat rijtje extra mogelijkheden, zodat starters weer meer kunnen lenen. Maar mensen kunnen niet goed vooruitkijken. Heel veel starters gaan later scheiden, of er wil er eentje minder werken, of de huizenprijzen zakken of de rente gaat stijgen. Dat zijn risico’s waarvan we in 2013 hebben gezien dat mensen daar nachten van wakker liggen."

Weloverwogen

De Rijke vindt vooral dat je weloverwogen een keuze moet maken. Als je goed weet waar je voor kiest is het helemaal niet verkeerd, zegt hij: "Stel dat je je woning niet kan verkopen en je zal noodgedwongen in je woning moeten blijven wonen, dat is een optie, dan zit je met een maandlast die aanvaardbaar is. Dat is iets wat natuurlijk meespeelt. In een huurwoning heb je ook de huur die doorgaat, die stijgt nog eens een keer. Met een aflossingsvrije hypotheek weet je eigenlijk precies waar je aan toe bent."

Verdegaal besluit met een waarschuwing: "Starters, kijk uit. Weet wat je doet. In de helft van de gevallen gaan stellen uit elkaar. En mensen kunnen niet vooruitkijken. Ze zien het huis, de mogelijkheden, en wat er over 30 jaar gebeurt, daar hebben ze geen idee van."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie