Hoge kosten vervanging CV-ketel: consument moet beschermd worden
- Nieuws
- Hoge kosten vervanging CV-ketel: consument moet beschermd worden
Nederland moet binnen drie jaar af van de klassieke cv-ketel. Volgens een coalitie van energiebedrijven, milieuorganisaties en installatiebedrijven zijn de ketels te milieuvervuilend en zouden daarom zo snel mogelijk vervangen moeten worden door duurzame (maar ook duurdere) alternatieven. De coalitie stelt voor om vanaf 1 januari 2021 geen traditionele ketels meer te plaatsen en presenteert die plannen vandaag aan de Tweede Kamer.
'Over drie jaar geen traditionele cv-ketel meer'
Is dit de slag die gemaakt moet worden naar een beter milieu of is het betutteling ten koste van onze portemonnee?
Vandaar dat onze stelling in Spraakmakers vandaag luidt: De plaatsing van de klassieke CV-ketel moet over drie jaar verboden zijn. Bernard Wientjes is voorzitter van de Taskforce Bouwagenda en is het eens met die stelling.
Revolutie in de bouw nodig
"Er is revolutie in de bouw nodig. Als we niet heel snel beginnen halen we nooit onze verplichtingen met betrekking tot het klimaatakoord Parijs 2050. Daarvoor moeten we 8 miljoen gebouwen in Nederland CO2-neutraal maken. Dat betekent duizend per dag en dat redden we nog lang niet."
Kennis nog onvoldoende voor grote prijsverlaging
Een alternatief voor de huidige CV-ketel is gebruik maken van een warmtepomp. Wientjes: "We hebben kennis op het gebied van warmtepompen en warmtesystemen maar onvoldoende om te komen tot een echt lage kostprijs. Die kennis moeten we gaan bundelen om een veel goedkopere warmtebron te krijgen die snel geleverd kan worden."
De warmtepomp is al gauw vier keer zo duur als een CV-ketel, maar als we er massaal gebruik van gaan maken, kan de kostprijs omlaag volgens Wientjes. "Niemand gelooft dat warmtepompen tot 80 procent in prijs omlaag kunnen. Maar die prijs kan omlaag, mits de grootschaligheid er komt, mits er ook gelijk tienduizenden woningen aangepakt gaan worden. De industrie gaat daar dan in investeren en dan kan die prijs omlaag."
De consument moet worden beschermd
Wientjes vindt wel dat de consument beschermd moet worden. "Ik vind het heel makkelijk om te zeggen: we gaan het allemaal doen door de prijs van de energie te verhogen. Je moet een systeem bedenken waarbij de consument profiteert van de lage energiekosten en zo weinig mogelijk verhoging krijgt in zijn vaste lasten."
Wientjes denkt dat er een overgangsperiode komt en vindt dat de overheid met geld moet bijspringen om de consument niet op kosten te jagen.
Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!
Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.
We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!