Achtergrond
BNNVARA

Vier influencers vermoord in Irak: 'Deze vrouwen moeten beschermd worden'

foto: Instagram Tara Faresfoto: Instagram Tara Fares
  1. Nieuwschevron right
  2. Vier influencers vermoord in Irak: 'Deze vrouwen moeten beschermd worden'

De afgelopen weken zijn er in Irak vier vrouwelijke influencers vermoord. Het laatste slachtoffer is Tara Fares, voormalig Miss Bagdad. Met meer dan twee miljoen volgers en een succesvol YouTube-kanaal is Fares behoorlijk invloedrijk en een voorbeeld voor veel vrouwen in het land. Wat is er aan de hand in Irak? Dashni Morad, activist en zelf influencer woonachtig in Irak vertelt erover samen met Elisabeth van der Steenhoven, directeur van de Europese tak van vrouwenrechtenorganisatie El Karama in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

'Ze mogen zich blijkbaar niet zo uiten'

De moord op de influencer Tara Fares is helaas het vierde voorbeeld van een reeks moorden op invloedrijke vrouwen in Irak. Dashni Morad, oprichter van Greenkids zag haar als een voorbeeld: "Ze was een beauty queen die heel uitgesproken was en opkwam voor haar rechten als vrouw. Ze had een positieve invloed op de jongeren in Irak. Ze was echt een ster."

Als je de Instagrampagina van Tara Fares en de andere slachtoffers bekijkt, lijkt het op veel vlakken op de foto's die andere influencers plaatsen, maar in Irak is de manier waarop deze vrouwen zich uiten niet zo vanzelfsprekend als wij in Nederland denken.

Van der Steenhoven: "Je ziet haar rokend in een café, met diep uitgesneden kleding en zichtbare tatoeages. Dat is beslist geen vanzelfsprekendheid in het Irak van nu. Dat Tara Fares zich op deze manier laat zien is helaas ook de reden dat ze is vermoord. Ze mogen zich blijkbaar niet zo uiten. Ze moeten terug naar het aanrecht en onzichtbaar zijn."

Bredere trend

Deze trend is helaas niet alleen te zien in Irak. In andere landen in het Midden-Oosten zijn ook verhalen bekend van invloedrijke vrouwen die systematisch zijn vermoord omdat ze zich uitspreken en zich opstellen als sterke onafhankelijke vrouwen.

"In 2014 zag je Salwa Bugaighis. Een advocaat uit Libië die erg uitgesproken en activistisch was. Zij werd ongelooflijk bruut vermoord. De vrouwen worden bewust uitgekozen", zegt Van der Steenhoven. "Het is wrang, maar helaas werkt dit ook voor de daders achter deze moorden. Ik heb veel contact met mensen in Irak die zich helaas moeten terugtrekken of moeten vluchten uit angst, omdat ze zich hebben uitgesproken en deze vrije manier van leven lieten zien. Dat is precies wat de extremisten achter deze daden willen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Ik sta nu boven het lijden en de pijn'

Dashni Morad is zelf influencer met meer dan 300 duizend volgers op Instagram. Zij woont in Erbil, een stad in het noorden van Irak. Ook zij is bedreigd: "Ik werd bedreigd door de sponsors waarmee ik werk. Ik heb vier jaar lang voor mijn vrijheid moeten knokken. Ik ben eruit gekomen en ik sta nu boven het lijden en de pijn."

Morad: "Mijn stem is mijn meest krachtige wapen en zolang ik leef zal ik die blijven gebruiken. Ik wil vrouwen over de hele wereld vragen om op te staan en hun stem te laten horen. De mensen die achter deze moorden zitten willen dat we bang zijn."

Van der Steenhoven ziet dat de oorlog ervoor zorgt dat extremistische groeperingen steeds duidelijker aanwezig zijn in Irak: "De jaren ISIS hebben hun sporen duidelijk achtergelaten. Sinds de oorlog is de macht van extremistische groeperingen gegroeid. Je ziet het ook in wetgeving. Er lag bijvoorbeeld een wetsvoorstel waarin ze de leeftijdsgrens voor het huwelijk willen terugdraaien naar acht jaar. Dat past in een trend waar extremistische groepen steeds meer macht krijgen in het land."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een toekomst voor Irak

Wat moet er gebeuren om deze vrouwen in Irak te beschermen? Morad: "Ik vind dat we als influencers in Irak samen moeten komen. Het gebeurt bijna elke dag dat er vrouwen worden vermoord en daar hoor je vaak niets over. We moeten niet vergeten dat Irak herstelt van een bloedige oorlog met ISIS."

Morad wil ook een oproep doen naar de internationale community en vraagt om steun: "Ik geloof erin dat de internationale community en ook Nederland kan helpen om druk te zetten op de NGO's die actief zijn in Irak. Zij moeten zichtbaarder worden en steun bieden aan alle vrouwen, maar vooral de vrouwen in de media. Zij moeten beschermd worden. Ik wil ook vragen aan de UN Woman om zich lokaal in te zetten en actiever te helpen. Ik ken zoveel slimme vrouwen in heel Irak die van zich willen laten horen en die steun nodig hebben."

Morad vindt het vooral belangrijk voor de toekomst van het land dat deze vrouwen geholpen worden: "Op deze manier kunnen we een sterkere maatschappij vormen en zorgen dat minder mensen naar het Westen vertrekken. Meer dan de helft van de Irakezen is jonger dan 20 jaar en zij hebben voorbeelden nodig als Tara Fares om samen een toekomst te bouwen."

Vier influencers vermoord in Irak: Wat is er aan de hand?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie