Hoe neurowetenschap topsporters nóg beter kan maken
- Nieuws
- Hoe neurowetenschap topsporters nóg beter kan maken
[EO - NOS] Het adagium van neurowetenschapper Bas Rokers is een niet alledaagse: we zien met onze ogen, maar we kijken met onze hersenen. En die hersenen, die kunnen ons nogal in de maling nemen. Hoe zorg je ervoor dat je zeker weet wát je ziet? Daar doet hij onder meer onderzoek naar en bij de NPO Radio 1 Sportzomer legt hij uit wat we daar aan hebben.
Rokers is aangesloten aan de Universiteit van Wisconsin, waar hij het 'Rokers Vision Laboratory' runt. Daar deed hij de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek naar wat wij zien en hoe ons brein dat interpreteert. Zo ontdekte hij daar onder meer dat we een lui oog onterecht lui noemen - het goede oog, die moeten we eigenlijk als bullebak gaan zien.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Sport
Aan de Universiteit van Wisconsin is neurowetenschapper Rokers ook bezig om het de sportteams van de school beter te maken. Het lijkt grof geschut, een neurowetenschapper op de schoolteams zetten, maar in Amerika is alles groter. "We zijn in Wisconsin bezig om onze Madison Badgers – basketbal, American Football en honkbal – beter te maken door middel van onderzoek. Het aantal fysieke uren dat ze kunnen trainen is beperkt, dus de coaches wilden graag weten of we daarnaast mentale training kunnen doen."
Het idee is dat sporters bijvoorbeeld beter kunnen anticiperen, scherper kunnen zien of sneller kunnen reageren op wat er om hen heen op het veld gebeurt. "Bij honkbal moet je in de eerste veertig milliseconden een beslissing maken, bij American Football moet je een bal op hoge snelheid kunnen vangen. Dat trainen we op allerlei manieren, bijvoorbeeld door het gebruik van virtual reality, maar ook door games op de iPad."
Games
Een collega van Bas Rokers heeft bewezen dat mensen die 'action videogames' spelen snellere verwerkingssnelheid hebben. Met dat soort wijsheid in het achterhoofd proberen Rokers en zijn collega's cognitieve en visuele vaardigheden te trainen bij de jonge atleten van de universiteit door bijvoorbeeld gebruik te maken van iPad-games. "Wij proberen te kijken welke goed werken voor ‘onze’ sporters en doen nu samen met Lumosity een test op basis van onze data. We willen nu kijken of hun prestaties in het spel ook effect - positief danwel negatief - hebben op de prestaties van onze atleten op het veld."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Andere universiteiten doen soortgelijk onderzoek en zoals in bovenstaande clip te zien is is het ook in onze topsport voorzichtig binnengedrongen. Het is dus niet ondenkbaar dat het werk wat voor Rokers al doodnormaal is geworden, ook in andere sporten gemeengoed gaat worden.