Moet rechter doen wat vader Anne Faber vraagt en opstappen?
- Nieuws
- Moet rechter doen wat vader Anne Faber vraagt en opstappen?
De vader van de vermoorde Anne Faber heeft dit weekend in de Volkskrant forse kritiek geuit op het gerechtshof in Arnhem dat in 2012 de moordenaar van zijn dochter in hoger beroep veroordeelde tot 11 jaar celstraf en geen tbs. Volgens de familie zijn er grote fouten gemaakt door het hof, waardoor Michael P. vrij rond kon lopen in het kader van detentiefase-ring. In die periode verkrachtte en vermoorde hij Anne Faber. Een gesprek hierover in Dit is de Dag.
Video niet beschikbaar
Rinus Otte was destijds de voorzitter van dat gerechtshof. Wim Faber, de vader van Anne, vindt dat hij verantwoordelijk is voor de in zijn ogen gemaakte fouten en dus zijn huidige functie van procureur-generaal van het Openbaar Ministerie neer moet leggen. Maar strafrechtadvocaat Sidney Smeets ziet daar niets in. "De enige die verantwoordelijk is voor de dood van Anne Faber, is Michael P."
Fout gemaakt?
Smeets vindt overigens dat Otte geen fouten heeft gemaakt. "Je kan alleen achteraf zeggen dat de moord op Anne Faber een naar gevolg is van een beslissing die op een eerder moment wel de juiste was. Maar het Openbaar Ministerie had geen tbs geëist, en dan gaat het wel ver door te zeggen dat wanneer de rechter ook geen tbs oplegt hij een fout moet hebben gemaakt."
Het Burgercomité tegen Onrecht vindt wel degelijk dat Michael P. tbs had moeten krijgen. Jack Keijzer: "Als ik in de open brief van de vader lees wat er allemaal in het strafdossier staat, dan kun je op grond daarvan toch wel concluderen dat hij gestoord is. En dan had het hof kunnen zeggen, ook al wordt er geen tbs geëist, dan nog kunnen we het hem opleggen. Michael P. heeft ooit ook eens gezegd: 'Dit is de mooiste dag van mijn leven'.
Hij heeft toen twee meisjes verkracht. Dat zijn toch abnormale uitspraken voor iemand die zoiets gruwelijks doet? Daarnaast heb ik ook begrepen dat hij meerdere gewelddelicten heeft gepleegd. Allemaal ingrediënten op grond waarvan je zou kunnen zeggen: ofwel we leggen hem tbs op, of we gaan gewoon mee met het vonnis en geven hem 16 jaar celstraf. Als het hof het zo had gedaan, had Anne Faber nog geleefd."
Smeets vindt dat te simpel: "Er moet een aanleiding zijn voor de rechter om tbs op te leggen. Je kan niet zomaar zeggen: hij heeft vreselijke dingen gedaan, dus moet hij ook tbs krijgen. Het is altijd makkelijk om te oordelen over een zaak waar we niet bij zijn geweest."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Rechter ontslaan?
Keijzer pleit ervoor een tuchtcommissie in het leven te roepen om wanneer er wordt gedacht dat rechters in de fout zijn gegaan, ze onder de loep genomen kunnen worden en mogelijk ontslagen kunnen worden. Smeets verwacht niet dat dat gaat gebeuren: "Het idee is dat een rechter voor het leven benoemd wordt en onafhankelijk is. Als je hem op deze wijze ter verantwoording kan roepen, komt dat in gevaar."