Achtergrond
KRO-NCRV

Verwachten jullie een kindje? Vanaf nu heb je recht op dit extraatje

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verwachten jullie een kindje? Vanaf nu heb je recht op dit extraatje

Ouders mogen nu negen weken verlof opnemen tegen 70 procent loon. Dat betekent extra tijd doorbrengen met de baby, alhoewel niet iedereen zich dat kan veroorloven. Dat zegt Bas van Weegberg van vakbond FNV bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

De vlag mag uit, vindt Van Weegberg. "Het geeft kersverse ouders meer tijd om de zorgtaken beter te verdelen in de eerste fase na gezinsuitbreiding." Laten we even helder maken wat er nou precies gaat veranderen. Want de afgelopen jaren ís er al heel veel veranderd in de ouderschapsverlofregelingen.

Uitgesmeerd

Als een stel een kind krijgt, hebben ze recht op geboorte- of bevallingsverlof. Daarnaast heb je recht op ouderschapsverlof: in totaal voor beide ouders 26 weken. Onbetaald.

Sinds juni 2020 kregen partners daar wat bij: namelijk extra geboorteverlof van vijf weken met 70 procent doorbetaling van salaris. De moeders krijgen dat niet, die hebben al bevallingsverlof.

2 augustus is daar een schepje bovenop gegaan en kunnen beide ouders van de 26 weken ouderschapsverlof negen weken tegen 70 procent doorbetaling opnemen. Uitgesmeerd over het hele eerste jaar van het kind. Voor kinderen die voor die datum zijn geboren geldt overigens een overgangsregeling.

Onverwachte situaties

Werkgevers maken zich "geen grote zorgen", zegt Niek Hinseveld van werkgeversorganisatie AWVN. Ja, erkent hij: er komt veel administratie bij kijken, en er is tekort aan personeel. Maar: "Werkgever zijn is omgaan met onverwachte situaties. Afgelopen twee jaar hebben ze laten zien dat ze creatief zijn." Van Weegberg: "Ze wisten wel dat dit eraan zat te komen."

Op de langere termijn zullen werkgevers de vruchten plukken van deze nieuwe regel, denkt hij. "Werkgevers hebben belang bij gezonde, tevreden werknemers. Plus: ze krijgen er over twintig jaar ook weer nieuwe werknemers bij. Dat lijkt mij ook wel belangrijk."

Dure tijd

Hinseveld wijst erop jonge ouders in die eerste weken een goede werk-privébalans leren ontwikkelen, waardoor ze in een later stadium meer kunnen werken. Vooral vrouwen, en zeker als de kinderen ouder worden.

Kersverse ouders moeten wel met twee dingen rekening houden. 30 procent salaris inleveren kan niet iedereen, onderstreept Van Weegberg. "Voor lage inkomens is deze regeling niet aantrekkelijk. Sowieso is de geboorte al een dure tijd. Daar maak ik me zorgen over. Het betalingsniveau zou omhoog moeten."

Onvrij voelen

Hinseveld benadrukt dat het percentage al hoger is dan in eerste instantie het geval zou zijn. Bovendien pleit hij voor maatwerk. Per sector zou je moeten kijken wat er nodig is en waar behoefte aan is.

Het tweede aandachtspunt is de bedrijfscultuur. De regeling is vrijblijvend, en daardoor kunnen ouders zich bezwaard of zelfs onvrij gaan voelen. "Het kan dat je in een organisatiecultuur zit waar je het idee hebt dat je de ruimte niet krijgt", zegt Van Weegberg.

Goede voorbeeld

Weigeren mag een werkgever alleen als het van "zwaarwegend bedrijfsbelang" is, vertelt hij. En anders niet. Hinseveld denkt dat leidinggevenden het goede voorbeeld moeten geven en het gesprek met de werkvloer aan moeten gaan.

Een campagne kan ook helpen, denkt Van Weegberg. "Zo’n Postbus 51-spot mag er wel komen. Niet alleen dat je weet hoe het zit, maar dat je ook wordt gestimuleerd om de dagen op te nemen."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie