Homostel met kinderwens: 'Het was vijf voor twaalf, wilden alles aangrijpen'
- Nieuws
- Homostel met kinderwens: 'Het was vijf voor twaalf, wilden alles aangrijpen'
Wat nou als je homo bent en graag kinderen wilt? Dit is het verhaal van Dave Ruitenberg. Samen met ‘zijn’ gynaecoloog Marieke Schoonenberg vertelde hij bij Spraakmakers over de zoektocht en de dilemma’s.
Video niet beschikbaar
De wens om een kleintje, die koestert Ruitenberg al heel lang. "Mijn moeder had ooit gevraagd: vind je erg om op mannen te vallen? Toen zei ik: nee eigenlijk niet. Maar die kinderwens is zo belangrijk voor mij, dus dat is wel een dingetje."
Vijf voor twaalf
Dat is nogal zacht uitgedrukt. Zijn zus wil haar eicel afstaan, maar zij is veertig en kan de baby zelf niet dragen. Hoe mooi is dat? "Je wilt een kindje heel dichtbij hebben. De eicellen van mijn zusje en de zaadcellen van mijn vriend. Dichterbij kan het niet voor ons."
Een draagmoeder is dan alleen nog niet in beeld. De vruchtbaarheidskliniek ziet het niet zitten om verder te gaan. "Ja dat was wel verdrietig", zegt Ruitenberg. "Maar het was vijf voor twaalf en we wilden alles aangrijpen."
Stap te ver
Hij begreep de afweging van Schoonenberg wel. Maar zij had echt het gevoel een grens over te gaan. "Natuurlijk je voelt aan: het is vijf voor twaalf. Je wilt graag het embryo creëren. Maar aan de andere kant er zijn zoveel stellen die dit heel graag willen. Wat heb je dan zometeen? Heel veel embryo’s liggen, zonder bestemming? Dat vonden wij als kliniek toch wel een stap te ver."
Het voelt voor haar wel als een zware last: voor andere beslissen of ze wel of geen kinderen mogen krijgen. Maar, zegt ze, het scheelt dat ze het niet alleen hoeft te doen. "We hebben een team waarmee we die vragen kunnen bespreken." Bovendien zijn er 'basisgrenzen'. "Je moet kijken naar het ongeboren kind. En het moet zinnig zijn en kunnen."
Glazen bol
Wat nou als het kind uiteindelijk zegt: ik had niet geboren willen worden in deze situatie? Het is een vraag die eigenlijk niet te beantwoorden is, zegt ze. "Aan de andere kant: die vraag geldt voor iedereen die aan kinderen begint. Of het nou per ongeluk gebeurd of gepland, in een man-vrouwsituatie, man-man of vrouw-vrouw. We hebben geen glazen bol."
Ruitenberg en Schoonenberg worden gevolgd in de documentaire Dilemma’s van dokters, deze week te zien op bij KRO-NCRV op NPO 2. De gynaecoloog hoopt dat kijkers zich gaan beseffen dat veel mensen een draagmoeder zoeken – terwijl je geen advertenties mag plaatsen. Ze denkt dat de documentaire het onderwerp “makkelijker bespreekbaar” maakt.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.