Achtergrond
Ik kijk naar al deze mensen die zijn doodgeschoten en ze lijken op mij
- Nieuws
- Ik kijk naar al deze mensen die zijn doodgeschoten en ze lijken op mij
George Floyd, Trayvon Martin, Philando Castile. Allemaal zwarte Amerikanen die door politiegeweld om 't leven zijn gekomen. Het gevoel dat hun verhaal het zijne zou kunnen zijn bleef Filmmaker Robert-Jonathan Koeyers achtervolgen. Nu wil hij een animatiefilm over politiegeweld maken. Hij is een crowdfunding begonnen voor zijn animatiefilm 'It's Nice in Here' vertelt hij bij Natasja Gibbs in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Op de crowdfunding pagina legt Koeyers uit waar de animatiefilm over moet gaan: "It’s Nice in Here is een korte animatiefilm dat een fragmentarisch portret schetst van een jongen genaamd Crimson. We volgen hem en zijn beste vriendin, Imani, terwijl ze op weg zijn naar een buurtwinkel. Wanneer een politieagent, David, op de hoogte wordt gesteld over een mogelijk gevaarlijke toestand dat zich plaatsvindt in deze zelfde buurtwinkel, haast hij zich ernaartoe, klaar om zijn vuurwapen op elk moment te moeten gebruiken. Hoe vaak hebben we een situatie als deze eerder gezien?"
Spelen met de subjectiviteit
De film laat heel bewust niet zien wat er precies gebeurt en stelt de kijker zo de vraag wat zij denken dat er gebeurd is. Koeyers wil spelen met de subjectiviteit om de kijker zo een spiegel voor te houden en hen te confronteren met hun eigen vooroordelen. "Wat ik wil met de film is dat jij als kijker eigenlijk een soort jurylid wordt van een rechtszaak. Daar krijg je ook twee verhalen gepresenteerd en dan krijg jij uiteindelijk de vraag wat je denkt dat er gebeurd is. Met de film proberen we eigenlijk hetzelfde te doen."
Op de website legt legt hij ook uit waar zijn idee vandaan komt: "Toen Trayvon Martin op brute wijze werd vermoord door een buurtwacht, voelde het voor mij alsof de wereld zijn dood collectief aan het verwerken was. Het gevoel van machteloosheid hing als een donkere wolk boven de hoofden van de mensen om me heen, terwijl ik vol naïviteit de rechtszaak in de gaten bleef houden, hopend op wat rechtvaardigheid. In mijn achterhoofd bleef de gedachte rondspoken dat Trayvon's verhaal makkelijk het mijne had kunnen zijn."
"Ik ben me ervan bewust dat ik zwart ben"
Bij Natasja Gibbs in De Nieuws BV legt hij uit wat hij daarmee bedoelt: "Ik kijk naar al deze mensen die zijn doodgeschoten en ze lijken op mij. Ze voelen bijna als familieleden en als ik kijk naar Nederland dan maak ik me niet dagelijks zorgen om dat ik neergeschoten kan worden door een politieagent maar ik ben ook aangehouden hier in Nederland en ondervraagd door de politie. Ik voel zo erg mee met de mensen in de Verenigde Staten waar ze hier op dagelijkse basis mee moeten leven." Hoewel hij zich in Nederland over het algemeen veilig voelt, is hij zich ook hier enorm bewust van zijn huidskleur "Ik voel me ontzettend zichtbaar en onzichtbaar tegelijk en als ik een politieagent of politiewagen zie, dan hou ik nog steeds mijn adem in en ben ik me er heel erg van bewust dat ik zwart ben."
Koeyers is nu dus bezig om geld in te zamelen om de film te kunnen gaan maken. Hij heeft in ieder geval precies voor ogen waarom deze film er moet komen "Ik denk dat het goed is dat er meer animatiefilms worden gemaakt met meer zwarte mensen erin en meer animatiefilms die dit soort thematiek behandelen. Ik hoop dat het kan leiden tot zelfreflectie en je eigen vooroordelen onder ogen zien."
Crowdfunding voor de BLM animatiefilm 'It's Nice in Here'
De crowdfunding pagina van 'It's Nice in Here' kun je hier: https://cinecrowd.com/its-nice-in-here?language=nl) vinden.
Meer van De Nieuws BV
Ster advertentie
Ster advertentie
Gerelateerd
De Nieuws BVBNNVARA
Toekomst Nederlands Film Festival in Utrecht onzeker: 'Het Gouden Kalf is hier geboren en moet hier blijven'SpraakmakersKRO-NCRV
Waarom zijn er geen iconische romcoms meer zoals in de jaren 90?Bureau BuitenlandVPRO
Een crimineel die zich voordoet als priester: 'Dit gebeurt in Polen vaker'De Nieuws BVBNNVARA
Een 74-jarige vrouw die een tiener speelt: is leeftijdsblind casten de toekomst?