Achtergrond
EO

‘Kerkasiel bestaat niet’

foto: ANP, Alexander Schippersfoto: ANP, Alexander Schippers
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Kerkasiel bestaat niet’

De Armeense jonge vrouw Hayarpi is met haar familie ‘ondergedoken’ in een kerk in Katwijk. Ze hopen op deze manier uitzetting te voorkomen. John van Tilborg, directeur van Internationaal Netwerk van Lokale Initiatieven met Asielzoekers (INLIA), vertelde in Dit is de dag over de term ‘kerkasiel’.

Video niet beschikbaar

Van Tilborg stelt dat kerkasiel eigenlijk helemaal niet bestaat, het heeft namelijk geen juridische status. ‘Wat we er in de volksmond mee bedoelen is dat een kerk opvang biedt aan een persoon die ernstig wordt bedreigd in de kwaliteit van zijn bestaan’, aldus van Tilborg. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, mogen de autoriteiten wel gewoon binnenvallen in een kerk. Wat echter niet mag, is het verstoren van een gebedsdienst. Zolang er een dienst bezig is (en er tijdens die dienst geen criminele feiten plaatsvinden) mag niemand opgepakt worden.

Volgens de INLIA-directeur is het toelaten van personen die in de problemen zijn in sommige gevallen zeker te rechtvaardigen voor kerken. ‘Overheid en samenleving hebben er baat bij dat er door toedoen van de kerk nog een keer naar een zaak wordt gekeken als er mogelijk een fout wordt gemaakt’, zei hij. In het verleden heeft dat er soms toe geleid dat iemand toch in Nederland mocht blijven.

Kritiek
SGP-Kamerlid Roelof Bisschop is het in dit geval niet eens met de ingreep van de kerk. Hij vindt dat het oordeel van de Raad van State gerespecteerd moet worden: Hayarpi en haar familie moeten terug naar Armenië. 'Ik hecht aan de rechtsstaat, daar moet gehoor aan gegeven worden', zei hij. Omdat Armenië een veilig land is zou de kerk het gezin geen onderdak moeten geven, maar moeten begeleiden bij hun uitzetting. Oud-Kamerlid Joram van Klaveren is het met Bisschop eens: 'het systeem wordt op deze manier ondermijnd'.

Hayarpi schuilt in kerk


Ster advertentie
Ster advertentie