Een aanslag heeft altijd impact op je als correspondent: 'Je wordt daar continu aan herinnerd'
- Nieuws
- Een aanslag heeft altijd impact op je als correspondent: 'Je wordt daar continu aan herinnerd'
Het correspondentschap in Frankrijk is niet bepaald saai geweest voor voormalig verslaggevers Kleis Jager en Eveline Bijlsma. Rellen, demonstraties, aanslagen en tentenkampen vol vluchtelingen zorgen voor de nodige onderwerpen. "Wij zaten daar echt middenin", zegt Jager bij WNL In de Kantine.
Video niet beschikbaar
Het correspondentenkoppel vertrekt na ruim 12 jaar weer terug vanuit Frankrijk naar Nederland om hier hun journalistieke carrière voort te zetten. Tijdens hun correspondentschap hebben ze veel aanslagen meegemaakt. Jager vertelt dat ze er middenin zaten. "Vlakbij ons huis is op een kilometer of vijf Samuel Paty onthoofd. Je wordt daar voortdurend aan herinnerd."
De impact van een aanslag is volgens Jager groot op nabestaanden en overlevenden. "Veel mensen kennen altijd wel iemand die erbij betrokken is geweest." Bijlsma zegt: "Al die mensen, dat zijn een moeder, een vader, een kind, een vriend missen. Dat was onvoorstelbaar wat er was gebeurd in de Bataclan".
Bijzondere manier van herdenken
Bijlsma vertelt dat de Fransen op een heel bijzondere manier de slachtoffers van aanslagen herdenken. "Heel statig, met mooie muziek en een mooie ceremonie." Ze is zichtbaar geëmotioneerd als ze terugdenkt aan de herdenking van de slachtoffers van de aanslag in poptempel Bataclan in Parijs. "Het raakt me echt als ik ze de namen hoor opnoemen", zegt ze.
Juist om die reden blijft Bijlsma de verhalen vertellen. Een van haar laatste verhalen als correspondent voor RTL kwam uit Nice waar ze een overlevende sprak van de aanslag in Nice in juli 2016 toen een man in een vrachtwagen inreed op een publiek. "Zij was op de boulevard op de avond van de aanslag met haar familie en kind en zij ziet die vrachtwagen aanrijden. Het was zo druk die avond en ze kon geen kant op", vertelt Bijlsma. "Zij neemt de beslissing om op haar kind te gaan liggen in de hoop dat ze precies tussen de wielen zouden liggen, en dat is gelukt. Ze is wel geraakt en heeft problemen haar ogen en oren. Ze was flink gewond, maar overleefde het en haar kind ook."
Jager herinnert zich tijdens de processen rondom de aanslagen in de Bataclan dat in de rechtszaal iemand aanwezig was die elke zitting heeft bijgewoond. "Die zit daar in een grote rolstoel elke dag bij. Dat was iemand die de aanslag bij het Stade de France, de eerste op die avond van november 2015, overleefde." Het tekent volgens de correspondent hoe groot de impact is op de nabestaanden.
Bagatelliseren
Als correspondent hebben ze veel gedaan qua verslaggeving rondom de aanslagen, maar ook de processen erna hebben ze op de voet gevolgd. Het irriteert hen dat de aanslagen met regelmaat worden gebagatelliseerd in de media. Bijlsma zegt: "De reacties van de mensen dat het is gek is. Het is meer dan een verwarde man. Er is een opzet in het spel, er zijn bewust mensen die de Fransen, de manier van leven en religies aanvallen en ik wilde ook gewoon laten zien dat mensen daar voor het leven getekend zijn."
Jager voelt ook woede wanneer de daders worden neergezet als "een stel gekken", zegt hij. "Dit soort aanslagen zijn duidelijk het product van een ideologie met een duidelijk doel: namelijk ons het zwijgen opleggen." Het is volgens Jager daarom ook van groot belang om onderscheid te maken tussen gewone moslims en de extremisten en jihadisten tijdens hun verslaggeving die overgaan tot dit soort terrorisme.
Toch gaat het leven voor hen als correspondent gewoon weer door. "Dan kom je in een soort flow van snel stukken maken of snel je werk doen. In de dagen daarna heb je het er nog steeds over, maar er moeten dan ook gewoon weer boodschappen gedaan worden", zegt Jager.
In de Kantine
Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.