Achtergrond
EO

Tien jaar na commissie Deetman: ‘Er is voor de Katholieke Kerk wereldwijd werk aan de winkel’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tien jaar na commissie Deetman: ‘Er is voor de Katholieke Kerk wereldwijd werk aan de winkel’

Tien jaar na het verschijnen van het rapport van de commissie Deetman over misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk, kijken veel katholieken positief terug op de aanpak van de commissie. Volgens vaticaankenner Hendro Munsterman loopt Nederland hier in voorop, zegt hij in Dit is de Dag: “Er is wereldwijd voor de Katholieke Kerk nog werk aan de winkel."

Video niet beschikbaar

Uit onderzoek van Dit is de Dag en het Nederlands Dagblad bleek deze week dat katholieken overwegend positief terugkijken op het werk van de commissie-Deetman. Ruim de helft van de ondervraagden van een enquête beoordeelt het werk als onafhankelijk, goed en betrouwbaar. Een kwart van de katholieke Nederlanders vindt dat de kerk op een goede manier is omgegaan met het openbaar worden van seksueel misbruik.

Bisschop De Korte is blij met die uitkomst: “Ik denk dat het een goed onderzoek geweest is van Deetman en dat we echt recht hebben gedaan aan de slachtoffers." Volgens De Korte heeft dat er ook mee te maken dat Nederland niet als eerste land met misbruikzaken geconfronteerd werd. "We hadden de situatie in Amerika al gezien, Ierland was ons al voor geweest, ook Duitsland en België waren aan de beurt geweest.”

Volgens Hendro Munsterman konden de bisschoppen in Nederland daardoor zien wat eigenlijk elders al gebeurde en dat verwerken in de aanpak. “Nederland is een gidsland geweest voor andere landen en dat staat model voor wat er nu ook in andere landen moet gebeuren."

Doet Nederland het dan beter dan katholieken in de andere landen? “Er is in Nederland een commissie ingesteld en men heeft gelijk vanaf het begin gezegd: alles moet boven water komen,” zegt cultuurtheoloog en katholiek Frank Bosman. “Ik denk dat Nederlandse katholieke organisaties direct begrepen: hier moet hard aan gewerkt worden.”

Nog niet overal op de agenda

Nog niet alle landen waar misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk heeft gespeeld, hebben de Nederlandse aanpak overgenomen, stelt Munsterman. “Je ziet dat Latijnse landen hier veel meer moeite mee hebben dan Angelsaksische landen of Noord-Europese landen. In Latijnse landen komen nu pas, tien jaar nadat wij in Nederland de boel proberen op te helderen, verhalen van seksueel misbruik naar boven. Er zijn nog steeds landen en bisschoppen die weigeren om hier openheid van zaken over te geven.”

Maar ook in Europa zijn tot nu toe alleen de Franse en Portugese bisschoppen hetzelfde te werk gegaan als de Nederlandse Rooms-Katholieke Kerk. Daarom is er wereldwijd voor het Vaticaan echt werk aan de winkel, stelt de vaticaankenner van het Nederlands Dagblad. “Wat wij in Nederland goed hebben geregeld is in heel veel werelddelen helemaal niet het geval. Als je naar Afrika kijkt dan staat het thema van misbruik nog helemaal niet op de agenda. Hetzelfde geldt voor Azië en grote delen van Zuid-Amerika.”

Dit is de Dag over openbaar vervoer in buitengebieden en 'museumvrij'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie