Achtergrond
EONOS

'Auschwitz zat aan tafel en at iedere avond een hapje mee'

foto: Tedje en Meijer: de belofte van liefdefoto: Tedje en Meijer: de belofte van liefde
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Auschwitz zat aan tafel en at iedere avond een hapje mee'

Welke effecten hebben de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog op kinderen die de oorlog in volle hevigheid hebben meegemaakt én de generatie na hen? De documentaire 'Tedje en Meijer: de belofte van liefde' probeert daar een antwoord op te geven. Een gesprek in Langs de Lijn en Omstreken.

Video niet beschikbaar

Tedje van 18 jaar oud en Meijer van 19 komen in mei 1945 in elkaars leven. De twee weeskinderen hebben allebei de oorlog alleen moeten doorstaan en ontmoeten elkaar na de bevrijding op de Gemeentelijke Inhaalcursus voor Ondergedoken Leerlingen. De inmiddels 91-jarigen zijn sindsdien onafscheidelijk.

Documentairemaakster Heleen Minderaa volgde het stel omdat ze duidelijk wil maken dat iedereen anders met de oorlog omgaat. Tedje spreekt weinig over wat ze heeft meegemaakt, Meijer juist veel. Ze hebben zich na de oorlog volledig op elkaar en de liefde voor elkaar gericht, en daardoor een hele sterke band gekregen.

Tweede generatie

Ook is er aandacht voor de tweede generatie. De kinderen van Tedje en Meijer, Mirjam en Ruben, spelen een belangrijke rol in de documentaire. Mirjam vertelt dat de oorlog altijd voelbaar was in het liefdevolle gezin. "Auschwitz zat aan tafel en at iedere avond een hapje mee." Dat haar ouders zo hecht zijn heeft soms ook een schaduwzijde. "Ze houden ontzettend veel van ons, maar het is een band waarin eigenlijk geen plek is voor anderen." Het was lastig dat zij en haar broer als kinderen niet mee konden praten over wat hun ouders hebben meegemaakt in de oorlog.

De documentaire 'Tedje en Meijer: de belofte van liefde' wordt morgen, op 4 mei, om 23.00 uur uitgezonden op NPO 2.

Documentaire Tedje en Meijer

Ster advertentie
Ster advertentie