Achtergrond
WNL

Wie vermoordde 22 jaar geleden de vader van Wicky?

foto: Radio 1foto: Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie vermoordde 22 jaar geleden de vader van Wicky?

Het is 30 januari 2002 als Martin van der Meijs zijn hondje aan het uitlaten is. Tijdens zijn wandeling komt hij een onbekend persoon tegen die hem neerstak. De zaak werd nooit opgelost tot groot verdriet van Martins familie. Zijn dochter Wicky besloot om zichzelf in te zetten voor andere nabestaanden van coldcasezaken.

#42 - Het Misdaadbureau: ‘Mijn vader is doodgestoken, maar door wie?’ (S02) - Het Misdaadbureau

Na de dood van de vader van Van der Meijs werden camerabeelden bekeken. Er was niet voldoende beeld om iemand te herkennen. "Er is wel een schim te zien en een beweging. Mijn vader is in ongeveer 22 seconden vermoord", vertelt ze in Het Misdaadbureau. Tijdens de moord in 2002 was Van der Meijs thuis met haar drie kinderen. Middenin de nacht werd ze gebeld en kreeg ze haar toenmalige partner aan de telefoon. Hij vertelde dat er wat ernstigs was gebeurd met haar vader. Nadat ze het ziekenhuis had gebeld kreeg ze haar broer aan de lijn en die vertelde dat haar vader was vermoord.

De moeder van Van der Meijs overleed vierenhalve maand later. "Zij riep al vrij snel: je zal het zo zien, de dader van je vader wordt misschien wel nooit gevonden. En ze heeft tot op heden gelijk, helaas", vertelt Wicky. Er is weinig bekend over de dader. Duidelijk is dat de dader eerst aan de andere kant van de weg liep én haar vader meermaals heeft gestoken. Ook was er een bepaalde kleur broek te zien. Naar aanleiding van zijn gedrag is een conclusie getrokken, vertelt nabestaande Van der Meijs. "Men gaat ervan uit dat dit een psychisch gestoord persoon is geweest. Maar eigenlijk weet je niets."

Coldcasezaken in Nederland

In Nederland zijn ongeveer 1350 coldcases, vertelt onderzoeksjournalist van Omroep WNL Rick Pietersz. Hoe vaak die zaken jaren later nog worden opgelost, is lastig vast te stellen. "Het draait niet altijd alleen maar om het opsporen van de dader of het vinden van een lichaam", vertelt Pietersz. Ook kleine nieuwe aanwijzingen of het nieuws dat er niks meer mogelijk is, kunnen ervoor zorgen dat nabestaanden de zaak af kunnen sluiten. "Dan ziet de politie dat ze iets hebben kunnen betekenen voor ze."

Leven met onwetendheid is volgens Van der Meijs lastig. "Je probeert toch door te leven, dat moet", zegt ze. Zelf had ze het gevoel door te moeten gaan, vooral voor haar kinderen. "Je moet je kop boven water houden."

Nabestaanden bijstaan

Ze richtte een Facebookgroep op waarin ze nabestaanden van coldcasezaken steunt en regelmatig komt deze groep samen. Het valt Van der Meijs op dat waar zij doorzette, er ook veel mensen zijn die alles zijn kwijtgeraakt na zoiets heftigs. "Mensen zitten in enorme pijn en verdriet en zitten in een soort vicieuze cirkel waar ze niet meer uit komen."

Het niet weten wie er achter de moord op haar vader zit, zorgt niet alleen voor verdriet, maar ook voor angst. Zo'n drie jaar geleden liet Van der Meijs haar hond uit in het donker. Ze zag een vreemde beweging, raakte in paniek en rende naar huis. "Die wond is gewoon heel open", zegt ze.

Misdaadjournalist van De Telegraaf Mick van Wely zag Van der Meijs eerder bij de Jaarlijkse Nabestaandendag in Tilburg, waar ze erg emotioneel was. Van Wely: "Mensen vragen weleens, hoe lang duurt leed bij nabestaanden? Nou, zo lang dus."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie