Roemer: 'Hogere lonen leveren juist meer banen op'
- Nieuws
- Roemer: 'Hogere lonen leveren juist meer banen op'
[KRO-NCRV] "Sinds 2005 is voor 80 procent van de mensen het besteedbaar inkomen er op achteruit gegaan. Daar heeft het midden- en kleinbedrijf last van en het kost banen", zegt Emile Roemer, fractieleider van de SP vandaag in Stand.nl op NPO Radio 1.
Volgens Roemer brengen mensen met hogere lonen via de kassa het geld bij het mkb binnen en dat betekent dus juist meer banen. Hogere lonen kosten geen banen, zegt Roemer. "Dat is een fabel die steeds maar in stand wordt gehouden. In 2015 is diezelfde discussie geweest in Duitsland. Men zei, dat moet je niet doen, dat gaat banen kosten. Nu zijn we bijna een jaar verder en zie je dat het tegenovergestelde gebeurd is. Mensen in het MKB die voorheen zeiden: niet doen, zijn nu blij dat ze het gedaan hebben. Dus we moeten het hier ook doen."
'Het kost de schatkist bijna niets'
Volgens Roemer kost dit plan nagenoeg niets. "Het is een herverdeling van de middelen. Het kost de schatkist dus niet méér, het is een andere verdeling. Je haalt een paar miljard weg bij de één om te zorgen dat het eerlijker verdeeld wordt aan de andere kant. Vorig jaar is door het kabinet 2,5 miljard aan belastingvoordelen uitgedeeld en het grootste gedeelte is naar de midden- en vooral hogere inkomens gegaan. Dit plan kost 5 miljard en ik zeg duidelijk: zorg dat het bij de lagere inkomens terecht komt. Dus het is een verdeling van de ene, naar de ander kant."
De crisis heeft volgens Roemer door het beleid van het kabinet Rutte onnodig lang geduurd. Na jaren van inleveren, moeten mensen volgens de SP weer meer te besteden krijgen. Volgens de socialisten is het hard nodig dat iedereen in de midden- en lage loonschalen er fors op vooruit gaat. Het minimumloon moet daarom met 10% worden verhoogd. Met het verhogen van het minimumloon gaan ook de sociale uitkeringen zoals de AOW en de bijstand erop vooruit.
Onverstandig
Goed nieuws dus voor de lagere inkomens maar Sylvester Eijffinger, hoogleraar Monetaire Economie aan de Universiteit van Tilburg noemt een generieke loonsverhoging van 10% buitengewoon onverstandig. Eijffinger: "Je moet het afstemmen op de sector. Een algemene loonsverhoging kost banen in sectoren waar het minder goed gaat. Loonsverhogingen moet je aan het bedrijfsleven over laten. Het is beter dat de overheid investeert in infrastructuur zoals wegen en spoor en in mensen zoals in het onderwijs."
Volgens de SP is de inkomensongelijkheid alleen maar toegenomen maar het Centraal Bureau voor de Statistiek bestrijdt dat. Het CBS stelt dat de crisis geen invloed heeft gehad op de inkomensongelijkheid. In 2014 lag hij vrijwel op hetzelfde niveau als de voorgaande 15 jaar. Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek: "De inkomensgelijkheid is in Nederland juist heel laag en is zeker de afgelopen jaren niet toegenomen. Wat wel juist is dat de arbeidsproductiviteit is toegenomen en de lonen niet. Wat dat betreft hebben de werknemers wel wat tegoed.”
Bekijk hier Stand.nl