Achtergrond
BNNVARA

Crisis in Venezuela: 'Meisjes verkopen lichaam voor 6 euro'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Crisis in Venezuela: 'Meisjes verkopen lichaam voor 6 euro'

Meer dan een miljoen Venezolanen zijn op de vlucht geslagen naar buurland Colombia en nu president Nicolás Maduro is herkozen stijgt dit aantal vermoedelijk nog verder. De vluchtelingen hebben geen toegang tot gezondheidszorg, hebben nauwelijks eten en zijn dakloos. Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling was in Cúcuta, de grensstad in Colombia waar veel Venezolaanse vluchtelingen zitten en vertelde in De Nieuws BV over de crisis die ze aantrof.

Video niet beschikbaar

Slepende crisis Venezuela

Een hyperinflatie van 13.000%, voedsel- en medicijnentekort. Het zijn voorbeelden van de problemen die zich in Venezuela opstapelen. Veel Venezolanen zijn alle hoop verloren. Tineke Ceelen sprak in Cúcuta een advocaat die met zijn salaris geen eten meer kon betalen. "Spaartegoeden zijn ineens geen cent meer waard, een buskaartje kost net zoveel als je maandsalaris en mensen kunnen nog geen kip kopen met hun geld." Meer dan 30.000 mensen per dag steken de grens over naar Cúcuta. Ceelen: "Venezolanen halen boodschappen en medicijnen in Colombia en een steeds grotere groep keert niet terug naar Venezuela, omdat ze de situatie als hopeloos beschouwen."

Middenklasse

Volgens Ceelen spelen de problemen niet alleen bij de arme Venezolanen. "De gezinnen die ik heb gesproken hadden mijn buren kunnen zijn. Je hebt een beeld bij daklozen, maar dit zijn mensen uit de middenklasse met een normaal leven met een huis en baan. Ze hebben nu geen geld voor eten, kleding, medicijnen en tandpasta. Door hulp van de katholieke kerk hebben veel mensen nog tenminste 1 keer per dag eten."

Quote

Je ziet rijen met minderjarige meisjes die hun lichaam aanbieden voor 6 euro

Tineke Ceelen

Door de komst van de vluchtelingen in Colombia lopen de spanningen hoog op. Ceelen: "De Colombianen waren een jaar geleden nog gastvrij, maar nu keren ze zich tegen de Venezolanen. Ik zie enorme discriminatie. Wanneer Colombianen horen dat iemand uit Venezuela komt krijgen ze al geen hulp meer. Colombia is zelf geen rijk land, dus ze hebben ook de middelen niet om te helpen." Venezolanen proberen op allerlei manieren aan geld te komen om te overleven in Cúcuta. Ceelen: "Je ziet 's avonds rijen minderjarige meisjes aan de straat staan die voor 5 of 6 euro noodgedwongen hun lichaam verkopen, omdat hun kinderen anders geen eten hebben."

Quote

Mijn oma is al vaker beroofd van haar boodschappen

Sasha Ojeda Mendoza

De Nieuws BV sprak ook met de Venezolaans-Nederlanse politicologe Sasha Ojeda Mendoza die nog familie in Venezuela heeft wonen. "Het is de afgelopen jaren alleen maar erger geworden. Mijn ouders sturen geld naar mijn oma daar, maar dat geld is steeds minder waard. Voor eten moet ze uren in de rij staan. Het is al vaker gebeurd dat ze van haar boodschappen werd beroofd." De oom van Mendoza krijgt ook nauwelijks toegang tot medicatie. "Mijn oom is schizofreen en heeft daar medicatie voor nodig, omdat hij er niet aan kan komen krijgt hij vaak slaapmiddelen. Om te zorgen dat hij niet in een psychose beland.

De rol van Nederland

Minister Stef Blok heeft laten weten geen vluchtelingen uit Venezuela in Nederland op te vangen. Volgens Ceelen moeten we in elk geval hulp bieden. "Venezuela is het grootste buurland van het Koninkrijk der Nederlanden. Curaçao en Aruba hebben weliswaar een aparte status binnen ons Koninkrijk, maar zijn er wel onderdeel van. Sasha Ojeda Mendoza rekent allang niet meer op hulp vanuit Nederland. Mendoza: "Aan Nederland heeft mijn familie niets. Er zijn al jaren problemen en Nederland ziet dit al heel lang gebeuren, terwijl het in wezen politieke vluchtelingen zijn. Ik haal mijn familie niet hierheen, omdat ik weet dat ze dan in lange asielprocedures terecht komen."

Ceelen vindt dat Nederland Aruba en Curaçao moet helpen. "Aruba vangt nu 20.000 mensen op. Als je kijkt naar de bevolking van het eiland zou je het kunnen vergelijken met 3.000.000 vluchtelingen die naar Nederland komen. Dan zou hier ook het land op zijn kop staan. Er is stevige technische ondersteuning nodig. Als de mensen geen hulp krijgen staan we aan de vooravond van een hele grote crisis."

Tineke Ceelen over Colombia: “We staan aan de vooravond van een enorme crisis”

Ster advertentie
Ster advertentie