Achtergrond

Stoempen met Reinout: Kuitenbijter naar Pont D'Arc

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Stoempen met Reinout: Kuitenbijter naar Pont D'Arc

[EO] In de dagelijkse Tour-rubriek 'Stoempen met Reinout' verkent verslaggever Reinout Meijer de bergen in Frankrijk en Zwitserland die de renners de laatste twee weken moeten gaan bedwingen. Vandaag: wat te verwachten van de tijdrit van vrijdag, van Bourg Saint-Andéol naar La Caverne du Pont-D'Arc.

Meteen vanuit vertrek in Bourg Saint-Andéol, aan de oever van de Rhône, mogen de coureurs van de Tour de France een lang stuk klimmen: zeven kilometer, tot het eerste meetpunt. De warmte kan daar maar zo een rol in gaan spelen: temperaturen van 35 graden en meer zijn de regio niet vreemd in deze tijd van het jaar.

Onze verslaggever mocht dat aan den lijve ondervinden, hij ging met 37 graden de heuvel op. Met een gemiddelde van enkele procenten is de klim niet zwaar, maar vanwege de lengte en het gebrek aan vlakke stukken is het er wel eentje die iedere renner in de kuiten zal voelen.


Het eerste meetpunt van de etappe is na 7 kilometer op het hoogste punt van de rit: 409 meter.

De route loopt verder door glooiend landschap richting La Caverne Du Pont-D'Arc. De kijker zal op weg naar de finish getrakteerd worden op vergezichten van andere bergen in de Ardèche, maar ook op lavendelvelden. Heel veel lavendelvelden. Het wemelt er werkelijk van de paarse akkers.

De liefde voor 'la Lavande' gaat zelfs zo ver dat er in de streek regelmatig een festival is ter ere van de lavendel. Maar dat is niet alles - wie weet komt er ook nog wel een close-up van een lama voorbij, aangezien een van de toeristische trekpleisters op de route een lamaboerderij is.


Dit koppie kan maar zo op tv verschijnen vrijdag!

Ook op de route: ontzettend veel kleine restaurantjes en cafeetjes, waar onze verslaggever dan ook met veel plezier dorstig neerstreek.


Ze zien in Saint Remèze niet vaak een uitgeputte Nederlander met een opnameapparaat het terras op fietsen.

La Caverne du Pont-D'Arc

De eindbestemming van de rit, La Caverne du Pont-d'Arc, is een nog maar pas geopend museum. De splinternieuwe, bijna kitscherige facade is bedrieglijk: de achtergrond van de Caverne is wel degelijk historisch verantwoord. In 1994 ontdekten drie archeologen van het Ministerie van Cultuur de 'Grotte Chauvet', een bijzonder goed bewaard gebleven grot vol inscripties uit het Paleolithicum - oftewel, uit de oudste periode van de mensheid. In de grot: puntgave tekeningen van paarden, uilen, hyena's en nog veel meer.

In 2010 werd het initiatief genomen om een groter publiek kennis te laten maken met de historie van de grot. Dat kan nu in La Caverne, waar (volgens archeologen) perfecte replica's zijn neergezet van de vondsten uit de 'Grotte Chauvet', aangevuld met wat er niet gevonden werd maar wel in te vullen viel. Sinds 2014 is de 'Grotte Chauvet' zelf UNESCO Werelderfgoed, terwijl in april 2015 president Hollande het replica-broertje kwam openen.


Na de rit in 37 graden werd verkoeling gevonden in de tuin bij het Groningse echtpaar Schuur
Ster advertentie
Ster advertentie