Wederom grote hoeveelheid drugs in Nederlands rioolwater
- Nieuws
- Wederom grote hoeveelheid drugs in Nederlands rioolwater
[KRO-NCRV] Bijna nergens zitten zoveel drugsrestanten in het riool als in Nederland. Dat blijkt uit het European Drug Report 2016 dat vandaag verschijnt. Sinds 2014 is de situatie niet verbeterd. Annemarie van Wezel is onderzoeker chemische waterkwaliteit en gezondheid bij het KWR, het onderzoeksinstituut dat voor dit rapport het Nederlandse rioolwater heeft geanalyseerd. Ze is niet verbaasd over deze uitkomst. ‘Nederland staat al jaren bovenaan. Waar ik wel verbaasd over ben is dat er niets veranderd is na al die tijd.’
Representatief
Er zijn maar drie Nederlandse steden onderzocht. Toch is het onderzoek wel representatief voor de situatie in Nederland zegt Van Wezel: ‘We hebben al eerder wat kleine gemeentes op het platteland onderzocht en die uitkomsten waren vergelijkbaar hoog. Per inwoner zit er bijna net zoveel drugs in het water als in de grote steden. Het rioolwater van bijvoorbeeld Enkhuizen bevatte niet veel minder drugsrestanten dan Amsterdam en zou ook in de Europese top tien hebben gestaan.’
In Eindhoven is de concentratie XTC hoog en dat heeft waarschijnlijk te maken met de drugsproductie in de regio. Hier wordt veel restafval gedumpt wat dan weer in het rioolwater terecht komt. In Amsterdam werd juist veel cannabis gevonden, wat te verklaren is door het grote aantal toeristen dat daar een jointje rookt. De meeste resten kunnen uit het rioolwater gezuiverd worden, maar niet alle stoffen verdwijnen volledig. Van XTC kunnen delen in het milieu terecht komen.
Preventie
Van Wezel pleit er voor dat gemeentes vaker de stand van het rioolwater moeten controleren. Op deze manier kan onderzocht worden welke drugs er gebruikt worden per regio. Deze informatie is belangrijk voor het op maat maken van preventie en voorlichting. Daarnaast zie je welke nieuwe trends en designerdrugs er opkomst zijn.
Opsporing
Het onderzoek aan het grondwater is zo nauwkeurig dat je volgens Van Wezel precies kan zien wanneer er een lozing heeft plaatsgevonden. ‘We kunnen het verschil meten tussen geslikte XTC en XTC die geloosd is als afval van een drugslab. Je kan dus zien in welke gemeente er precies geproduceerd wordt.’ Dit kan helpen bij het opsporen van drugslaboratoria.