Achtergrond

Angst na kanker sneller herkennen

  1. Nieuwschevron right
  2. Angst na kanker sneller herkennen

[KRO-NCRV] Steeds meer mensen blijven leven na behandeld te zijn voor kanker. De ontwikkelingen gaan snel, zeker nu Het VUmc Cancer Center in Amsterdam als eerste ziekenhuis in Europa over een bestralingsapparaat beschikt dat preciezer kan bestralen. Dat is mooi maar na een succesvolle behandeling komt vaak de angst voor terugkeer van de ziekte. Bij één derde van de patiënten is die angst zo groot dat het voor problemen in het dagelijks leven zorgt.

Judith Prins is hoogleraar Medische Psychologie van het Radboud UMC. Zij stelt dat het normaal is dat mensen na een behandeling tegen kanker last hebben van angsten. Normaliter neemt dat na verloop van tijd af maar bij een derde van de mensen blijft die angst extreem hoog. Ze maken geen plannen meer voor de toekomst, hebben een overmatige interesse voor lichamelijke signalen die mogelijk op kanker kunnen wijzen en zijn extreem gevoelig voor opmerkingen van artsen en signalen uit de media.

Maarten van der Weijden is olympisch- en wereldkampioen openwaterzwemmen. Hij kreeg leukemie, maar is daarvan genezen. Ook hij heeft lange tijd angst gehad, want bij leukemie is de kans op terugkeer van de ziekte ook na 4 a 5 jaar nog groot. Bij elk pijntje of gevoel van vermoeidheid was hij bang dat de ziekte terug zou komen.
Hij heeft er uiteindelijk mee leren omgaan door de te denken ‘als de ziekte terugkomt dan is dit mijn meest gezonde dag, dus laat ik daarvan genieten’.

Sinds 3 jaar is er met subsidie van KWF Kankerbestrijding een project gestart om mensen met extreme angsten te behandelen. Zij leren om in hun denken en in hun gedrag anders te reageren op de angst. Artsen en verpleegkundigen kunnen er met een simpele vragenlijst van 8 vragen achter komen of patiënten normale angsten hebben of extreme. In het laatste geval kunnen de patiënten worden doorverwezen voor een behandeling.

Ster advertentie
Ster advertentie