Achtergrond

Rob van Gijzel: 'Wetten blokkeren groei en de toekomst'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rob van Gijzel: 'Wetten blokkeren groei en de toekomst'

[KRO-NCRV] Rob van Gijzel neemt vandaag afscheid als burgemeester van Eindhoven. Op NPO Radio 1 blikte hij bij De Ochtend terug op de afgelopen 8,5 jaar en vertelde hij over zijn visie op het Nederlands bestuur.

Samen met Hans Horsten schreef Van Gijzel het boek ‘De stad die de toekomst maakt’ over Eindhoven en het stedelijke beleid in Nederland.

Steden zijn meer bepalend voor de toekomst dan overheden, denkt Van Gijzel. "Tachtig procent van de wereldbevolking woont straks in de stad, in Nederland is dat al bijna zo. Dat is een enorme uitdaging, bijvoorbeeld op het gebied van volkshuisvesting."

Vallen en opstaan

Het probleem is volgens Van Gijzel dat wetten achterblijven. "We hebben allemaal nieuwe technieken voor woningbouw, maar die wetten zijn niet geregeld. We kunnen op het gebied van openbaar vervoer experimenteren met Uber, maar het mag allemaal niet. Wetten kunnen nooit ruimte maken voor nieuwe ontwikkelingen en blokkeren eigenlijk groei en de toekomst."

Als de wereld zo verandert kan de overheid niet achterblijven, vindt Van Gijzel. De enige manier om dat de realiseren, is door te experimenteren. "De toekomst ontwikkelt zich niet van A naar B, maar gaat met vallen en opstaan. En dat kan een overheid niet alleen, dat moet met partners in de stad."

Menselijk contact

Hij pleit voor het bij elkaar brengen van partijen die dan gaan praten over onderwerpen als gezondheidszorg en huisvesting. "Je moet denken aan designers, gebruikers, het bedrijfsleven, wetenschapsinstituten en natuurlijk de overheid. Zij moeten praten over wat we willen en hoe we dat organiseren."

"We willen bijvoorbeeld dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Philips kwam met een apparaatje waar je je hand op legt, en binnen een minuut zie je het niveau van suiker, ijzer, het spectrum van vitaminen en mineralen. Dan komt daar een preparaat uit wat het tekort oplost. Maar de ouderen wilden dat niet omdat ze het menselijk contact misten."

De oplossing werd gevonden in een Skype-verbinding. "Als ze achter dat apparaatje zitten, skypen ze met de buren erom heen. Dan kunnen ze kletsen over de boodschappen, wie er wil koken, enzovoort. Dat werkt fantastisch, maar het mag niet omdat het niet in het basispakket zit. Daarom is het mooi dat we zorgverzekeraar CZ erbij hadden. Die gaan ermee aan de gang, om te kijken of we dat toch op experimentele basis kunnen toepassen. Zo moeten we de wereld opnieuw uitvinden."

Ster advertentie
Ster advertentie