'Ik weet niet of de voltooid leven-wet van tafel is'
- Nieuws
- 'Ik weet niet of de voltooid leven-wet van tafel is'
Het was een van de grootste twistpunten tussen ChristenUnie en D66: de wet voltooid leven. Binnen het huidige regeerakkoord zijn er afspraken over gemaakt, maar of dat wil zeggen dat het helemaal van tafel is, dat is onduidelijk. ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers bij Dit is de Dag: "Ligt er straks in 2020 een voltooid leven-wet op tafel? Dat weet ik niet."
Segers blaast aan tafel bij Tijs van den Brink uit van een lange intensieve dag waarop het regeerakkoord na dik drie maanden onderhandelen in de huidige samenstelling eindelijk op tafel ligt. Tot tevredenheid van de partijleider: "Lang, intensief, spannend en soms ook mooie gesprekken hebben geresulteerd in dit regeerakkoord en daar ben ik blij mee."
Video niet beschikbaar
Maar het hete hangijzer van voltooid leven zou tijdens deze kabinetsperiode toch een rol kunnen spelen. Segers: "Waar we – ChristenUnie en D66 - elkaar gevonden hebben is dat er op medisch ethisch gebied een pad hebben wat we voorlopig gaan aflopen. Op voltooid leven gaan we nader onderzoek doen en in de tussentijd omarmen we eerst de punten uit het manifest ‘Waardig Ouder Worden’." Een van die punten is een minister verantwoordelijk voor ouderenzaken. Komt die er? "Dat zal u moeten afwachten maar in het plan staat een coördinerend minister, dus.."
Als de onderzoeken rondom voltooid leven afgerond zijn kan het zo zijn dat er tijdens deze kabinetsperiode een wet op tafel komt te liggen. In de campagne stelde Segers in zijn hoedanigheid als lijsttrekker dat in een kabinet waar de CU in zit, zo’n wet er niet komt. Die woorden herhaalde hij niet. "Wat we doen als er dan in bijvoorbeeld 2020 een wet voltooid leven op tafel ligt? Dat is een als, dan-vraag, dat weet ik niet. Maar het debat gaat door, de uitwisseling van gedachten gaat door en wij zullen als ChristenUnie actief deelnemen aan dat debat."
Vluchtelingenbeleid
Volgens Vluchtelingenwerk Nederland ademt het beleid van Rutte III één en al afweren en uitsluiten, stevige kritiek voor beleid waar ook de handtekening van de ChristenUnie onder staat. Segers is het faliekant oneens met de kritiek. "We geven met dit beleid vluchtelingen juist nu de kans om mee te draaien. We gaan niet langer berusten in het afschrijven van nieuwkomers. We steken onze hand uit en zeggen: zodra je gaat werken, zodra je onderwijs gaat genieten, dan kan je volwaardig burger worden van Nederland. Het is een activerend beleid."
Het kinderpardon is echter wel een bittere pil, erkent Segers. Zijn partij wilde het verruimen, maar vond in zijn nieuwe coalitiegenoten juist criticasters. "Het kinderpardon is gebleven zoals het was. Dat dat niet gelukt is doet veel pijn, want het zal er toe kunnen leiden dat gezinnen moeten vertrekken. Al was dat bij elke regeling het geval geweest, die schrijnende gevallen zullen voorkomen."
Lees en luister meer:
Kees van der Staaij (SGP) en Kathalijne Buitenweg (Groenlinks) reageren op regeerakkoord: "Ik weet weer waarom we niet meedoen."