Achtergrond
WNL

‘Sociale media ondergraven de zorgvuldigheid die nodig is in deze crisis’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Sociale media ondergraven de zorgvuldigheid die nodig is in deze crisis’

Bij een crisis zoals de aanslag in Utrecht kunnen sociale media de autoriteiten tegenwerken. "In een tram wordt geschoten en onmiddellijk exploderen de sociale media met geruchten en contra-nieuws. Dat compliceert de zaak," zegt oud-voorzitter van het Crisis Onderzoeks Team (COT) Uri Rosenthal in WNL Haagse Lobby.

"Sociale media zijn in bepaald opzicht hulpvaardig maar ze kunnen ook juist het tegendeel bewerkstelligen," zegt Rosenthal. "Op het moment dat gezegd wordt: 'Er is mogelijk sprake van een dode'. Voor je het weet wordt dat in sociale media als een feit gemeld. Als het gaat om arrestatieteams die klaar staan om een appartement binnen te vallen. Voor je het weet wordt dat 'ze zijn binnengevallen'."

Rosenthal ziet een enorme verandering sinds zijn tijd bij het COT. "Toen zag het er allemaal heel anders uit dan nu, met razendsnelle communicatie die niet alleen door de overheid wordt aangedragen. Dan zie je feiten, geruchten en puur fake news." Rosenthal mist de zorgvuldigheid in de berichtgeving. "De accuratesse die je nodig hebt voor de informatie in kritieke situaties wordt door sociale media ondergraven," aldus Rosenthal.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie