Waarom blijven cold cases jarenlang op de plank liggen?
- Nieuws
- Waarom blijven cold cases jarenlang op de plank liggen?
Wie vermoordde de Limburgse tennisleraar Patrick van der Bolt? Met die vraag houdt Argos-redacteur Sanne Boer zich twee jaar bezig - een zoektocht die leidde tot de podcastserie De Moord op Patrick. In Nederland zijn meer dan 1.700 van dit soort onopgeloste moord- en zedenzaken, ook wel cold cases genoemd. Welke rol kan DNA spelen en hoe kunnen burgers en getuigen helpen bij een doorbraak?
Het is een grote frustratie voor nabestaanden. Zaken die jarenlang op de plank blijven liggen en het belangrijkste van alles: de dader die nog altijd vrij rondloopt. Wat gebeurt er met familieleden, vrienden en kennissen als dit hen overkomt? Dat wil Sanne Boer laten horen met haar podcastreeks, vertelt ze in een speciale uitzending van Argos over cold cases, zaterdag. 'Dit persoonlijke verhaal staat voor een veel groter verband, namelijk hoe ingrijpend dit soort onopgeloste zaken zijn,' zegt ze.
Video niet beschikbaar
Het draait allemaal om de Limburgse tennisleraar Patrick van der Bolt, die in 2002 dood werd aangetroffen in zijn appartement. Een zaak die tot dusver nog altijd niet is opgehelderd, ondanks dat er vanaf het begin twintig rechercheurs op werden gezet. Niet te verkroppen, vindt zijn broer Ron: 'Het klinkt altijd alsof het om 1700 anonieme zaken gaat. Iets met het criminele circuit. De slachtoffers moeten een gezicht krijgen. Mijn broer was een heel lieve sociale jongen. Een knuffelbeest.'
Video niet beschikbaar
Het is dus vanwege het verdriet waar nabestaanden mee zitten, van het allergrootste belang dat deze zaken worden opgelost. Waarom gebeurt het dan niet? Volgens Carina van Leeuwen, forensisch expert bij de Amsterdamse politie is er ook 'gewoon' een capaciteitsprobleem. Ze spreekt van een maatschappelijk en politiek probleem. Met andere woorden: het heeft geen prioriteit.
Video niet beschikbaar
DNA
Kan het gebruik van DNA-materiaal dan voor een mogelijke doorbraak zorgen? Er zijn allerlei nieuwe DNA-technieken waardoor de opsporing van verdachten mogelijk een stuk makkelijk gaat. Zo kwam de politie via genetisch materiaal op het spoor van verdachten in de moordzaken Marianne Vaatstra en Nicky Verstappen. Nabestaanden willen graag op de hoogte worden gehouden van ontwikkelingen in forensisch DNA-onderzoek. Logisch, zou je zeggen. Maar dat is volgens Rene Bergwerff van het Rotterdamse cold case-team geen uitgemaakte zaak. Daar mededelingen over doen, kan de dader juist helpen.
Video niet beschikbaar
Sanne Boer merkte met haar podcastreeks hoezeer het genre true crime aanslaat bij mensen. Luisteraars willen dan ook meehelpen zoeken en komen met tips. Hoe bruikbaar is dat, onderzoek van geëngageerde toehoorder? Het valt ook TNO-onderzoeker Arnout de Vries op. 'Burgers vinden het leuk om te puzzelen. Maar er zitten ook risico's aan vast. Mensen gaan namen noemen op sociale media.' Hij pleit ervoor dat politie en justitie dit in goede banen leiden, want het kan wel degelijk bruikbare informatie opleveren.' Volgens Peter van Koppen, hoogleraar rechtspsychologie, krijg je inderdaad veel scenario's en veel hulp, maar een oplossing? Nee, dat niet.
Video niet beschikbaar
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.