Alledaagse Vragen – Is het aantal online gokverslaafden toegenomen?
- Nieuws
- Alledaagse Vragen – Is het aantal online gokverslaafden toegenomen?
Tien bedrijven kregen een jaar geleden een vergunning om te starten met online gokken. De NOS meldde dat uit cijfers die de toezichthouder de Kansspelautoriteit verzamelde, blijkt dat er in het eerst half jaar voor 486 miljoen euro online is vergokt. Zijn het aantal online gokverslaafde toegenomen? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.
#66 - Is het aantal online gokverslaafden toegenomen? (S04) - Alledaagse Vragen
"Wij zien een stijging van 50 procent aan een instroom van cliënten", vertelt Fred Steutel, directeur van Hervitas, specialist in gokverslavingen. Het is lastig om dit alleen toe te schrijven aan online gokken omdat hier simpelweg nog geen cijfers over bekend zijn. Deze cijfers worden begin volgend jaar verwacht.
Omzet online gokken
De Nederlandse Loterij dient als moederbedrijf voor deze kansspelen. Voordat het online gokken in 2020 legaal was geworden, behaalde De Nederlandse Loterij een omzet van 1,36 miljard euro. Vorige jaar was de omzet ruim 2,99 miljard. Dit betekent dat er in een jaar tijd een toename van 1,63 miljard euro was. De Nederlandse Loterij schrijft op hun eigen website dat deze stijging in omzet vooral te danken is aan Toto Online dat sinds 2 oktober 2021 actief is. De boost in het online gokken kan tevens veroorzaakt worden door de coronapandemie van afgelopen jaar.
Ontwikkeling gokverslaafde
Steutel geeft een voorbeeld van een 22-jarige jongen die een online gokverslaving heeft: "De jongen liep stage in Aruba. Daar gaat hij op een avond naar een casino. Deze ervaring vindt hij leuk en hij heeft het gezellig. Uiteindelijk wint hij een fors bedrag. Met dit geld kan hij zich een bovenmatige levensstijl permitteren. Terug in Nederland begint deze jongen met online gokken met de gedachten: 'het is één keer gelukt om te winnen, dit lukt ook nog wel een tweede keer.' Hiermee maakt hij verliezen en gaat zijn broers en moeders geld stelen. Ook gebruikt hij zijn volledige DUO-lening om te kunnen blijven gokken. Uiteindelijk maakte deze jongen een schuld van zestigduizend euro."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.