Achtergrond

SGP én Rutgers willen abortusdiscussie weer aanzwengelen

foto: Foto: ANPfoto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. SGP én Rutgers willen abortusdiscussie weer aanzwengelen

[EO] Wie dacht dat we langzamerhand uitgepraat waren over abortus, komt bedrogen uit. De SGP probeert het debat over abortus weer open te breken. De partij is een inzameling begonnen voor een reclamespotje dat abortus bespreekbaar moet maken. Waar abortus een politiek taboe lijkt, is de SGP wel op een ander taboe gestuit: abortus lijkt lang niet zo geaccepteerd in samenleving als je zou verwachten.

Geen enkele talkshow wil ons aan tafel hebben over ons streven om abortus weer op de agenda te zetten, zeggen ze bij de SGP. Daarom koopt de partij zelf zendtijd en presenteert ze vandaag een nieuwe radiospot die - als er genoeg geld is - vanaf november wordt uitgezonden. Via een website heeft de partij het publiek laten bepalen welk spotje dat is.

De SGP loopt naar eigen zeggen stuk op een politiek taboe. Veel partijen hebben geen zin om de abortuswet ter discussie te stellen. Abortus is een verworvenheid in hun ogen, en niemand zit te wachten op stigmatisering van vrouwen of op een nieuw taboe. Toch zit er beweging in het debat over abortus. En die is afkomstig van een voor de SGP onverwachte zijde. Het Rutgers Kenniscentrum Seksualiteit - van oudsher een spreekbuis van de ‘pro choice’ beweging - laat vandaag weten graag de discussie aan te willen gaan over de abortuswet. Maar dan op een andere manier dan de SGP graag wil.

In een opinie-artikel in het Nederlands Dagblad schrijft directeur Ton Coenen dat de abortuswet prima functioneert. Veel behoefte om die te veranderen heeft Coenen niet. Toch juicht hij een debat toe, om het taboe op abortus te doorbreken.

Angst voor abortus

Met dat taboe bedoelt Coenen niet het politieke taboe waarop de SGP zegt te stuiten, maar het maatschappelijke taboe. Ondanks de liberale wetgeving over abortus blijkt uit onderzoek van Rutgers dat veel ongewenst zwangere vrouwen uit angst voor afwijzing en afkeuring met niemand over abortus durven te praten. Voor een aantal meiden was abortus om die reden helemaal geen optie. Die situatie staat goede voorlichting en een goede afweging in de weg, zegt directeur Coenen. Alleen de vrouw beslist, maar zij staat volgens Coenen nog te veel alleen in die beslissing.

Wij zijn niet voor abortus, zegt Coenen. "Elke abortus is er een te veel." En dat is een uitgangspunt waarover hij en de SGP elkaar wel de hand lijken te kunnen schudden. Kees van der Staaij: "Toen ik dat las moest ik wel even in mijn ogen wrijven."

Beluister hier het gesprek tussen Kees van der Staaij, SP-Kamerlid Linda Voortman en het Rutgers Kennisscentrum Seksualiteit bij Dit is de Dag.

Ster advertentie
Ster advertentie