Zo kijkt de Koningin van de Jeugd naar haar collega
- Nieuws
- Zo kijkt de Koningin van de Jeugd naar haar collega
Vandaag was de beurt aan koning Willem-Alexander, maar afgelopen vrijdag werd er ook al een troonrede uitgesproken in de Ridderzaal in Den Haag. Koningin van de jeugd Sann Leisink mocht toen haar visie op ons land bekend uit de doeken doen. “Ik vind het belangrijk dat er niet alleen over, maar ook met kinderen gepraat wordt.” Bij Langs de Lijn En Omstreken recenseert ze de troonrede van de Koning.
Sann Leisink - Koningin van de Jeugd
Afgelopen vrijdag zat ze dus zelf in de Ridderzaal, maar "niet op de stoel van de koning, er staat echt in de wet dat die alleen voor hem is", maar vandaag keek ze met aandacht naar haar collega-koning. "Ik vond dat hij het goed en rustig deed. Hij sprak wel heel formeel, wat natuurlijk logisch is voor een koning. Maar soms vroeg ik me wel af wat hij precies zei, omdat hij heel moeilijke woorden gebruikte."
Zelf heeft Sann in haar rede juist geprobeerd formele taal te vermijden. "De eerste tip die ik kreeg was dat het persoonlijk mag zijn, omdat ik vanuit kinderen kan kijken wat het belangrijkste is om te verbeteren." Ze voegde daarom een persoonlijke noot toe:
"Ik heb van mijn opa geleerd dat het belangrijk is om mee te denken en te zorgen dat je meepraat waardoor je invloed hebt op dingen die besloten worden. Je stem laten horen is dus de manier om iets te veranderen en vandaag mag ik hier als koningin van de jeugd mijn stem laten horen."
Video niet beschikbaar
Aandacht voor de jongeren
Een van de verbeterpunten voor de politiek vindt Sann dan ook de aandacht voor jongeren. "Ook in de troonrede. Ik heb alles beluisterd en daarna nog eens teruggelezen. Ik vroeg me steeds af wanneer de koning iets over kinderen zou zeggen, wij zijn tenslotte ook een stukje van Nederland. Toen hij over het onderwijs begon ging het alleen alsnog over leraren en niet over kinderen, maar het kwam in ieder geval in de buurt."
Sann wil er dit jaar als koningin van de jeugd voor zorgen dat er door de politiek meer naar kinderen geluisterd wordt. "In de Tweede Kamer zitten is een hele baan, dat kun je kinderen niet aan doen, maar zeker over kleine dingen waar zij veranderingen in gaan merken kunnen ze meepraten. En voor toekomstplannen kun je kinderen altijd om hun mening vragen."
Lees hier de hele troonrede van de koningin van de jeugd Sann Leisink terug.