Mensenhandel niet alleen in Rotterdamse achterwijk: 'Treft ook jongeren uit Het Gooi'
- Nieuws
- Mensenhandel niet alleen in Rotterdamse achterwijk: 'Treft ook jongeren uit Het Gooi'
Zonder dat je het door hebt kan je buurjongen, nichtje of kind slachtoffer zijn van mensenhandel. "Sinds de digitalisering is de straatcultuur en bijbehorende mores over de Nederlandse jeugd verspreid", zegt jeugdhulpverlener Martine Kroezen bij Spraakmakers, vlak voor de internationale dag tegen mensenhandel.
Video niet beschikbaar
Het begint met iets kleins op school en voor je het weet raak je verstrikt, legt jeugdbegeleider Yasid uit. Een oudere jongen vraagt of-ie je kluisje even mag lenen. En vaak durf je geen 'nee' te zeggen. Ouderejaars gebruiken het om je te testen. "Ga je zo iemand verraden of houd je je mond? Meestal houd je mond, want je bent bang. En dan kom je er niet meer uit." En zo begint mensenhandel, het onder dwang verrichten van criminele of seksuele handelingen.
Straatcultuur
Het Nederlands Jeugdinstituut schrijft dat in 2020 68 kinderen onder de 18 jaar slachtoffer waren van mensenhandel. In de leeftijd tussen 18 en 22 jaar ging het om 152 meldingen. "Dit is in mijn beleving geen afdruk van de realiteit", zegt Kroezen, werkzaam bij STRDR.
"Sinds de digitalisering is de straatcultuur als een olievlek over de Nederlandse jeugd verspreid. En daarmee ook de mores. Steeds meer jongeren voelen zich ertoe aangetrokken. Toen ik begon was het iets van achterstandswijken in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam, tegenwoordig houden ook jongeren uit Het Gooi zich hiermee bezig."
Patroon doorbreken
Het zijn ook zeker niet alleen jongens, benadrukken de experts. Werd er vroeger een meisje gepakt, dacht men: er zal wel een jongen achter zitten, zegt Kroezen. Maar dat is al lang niet meer zo. "Ik zie meiden meer emanciperen."
Meespeelt bovendien dat slachtoffers daders worden en nieuwe slachtoffers aandragen. Vaak als gevolg van druk van criminelen, zegt Kroezen. "Dan wordt er gezegd: 'als jij eruit valt, hebben we gat in organisatie, jij gaat het oplossen.'" Om zo'n patroon te doorbreken, moeten jongeren tijdelijk ergens anders onderdak kunnen krijgen, vindt ze. "Voor loverboyslachtoffers kennen we geheime plaatsing, maar hiervoor zijn soort voorzieningen er niet."
Niet verder afglijden
"Je hebt het over kinderen he", zegt Wilma van Raalte, programmamanager Versterking aanpak ondermijning. "Wat je wilt is dat ze niet in het strafrecht terecht komen, maar weer terug naar school kunnen." Ze vindt dat we als samenleving "de gelederen moeten sluiten" zodat "kinderen niet verder afglijden."
Met voorlichting op scholen is veel te winnen, denken ze. Want docenten kunnen veel signaleren. "Als je als docent ziet dat een kind niet lekker in z'n vel zit, ga je dan een praatje maken?", vraagt Yasid zich af.
Dure kleren
Ook het feit dat iemand ineens dure kleren gaat dragen kan een signaal zijn, zegt hij. Van Raalte vult aan: "Er kunnen logische verklaringen zijn, een erfenis bijvoorbeeld. Maar als je iets in je onderbuik voelt, en daar mag je echt op vertrouwen, dan weet je dat er wat aan de hand is."
Van Raalte en Kroezen schreven ook een gratis e-book met tips en inzichten. Meer informatie is hier te vinden: https://teamondermijning.nl
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!