Senad Hadzic vluchtte in 1992 van Bosnië naar Nederland: 'Wij werden heel goed ontvangen'
- Nieuws
- Senad Hadzic vluchtte in 1992 van Bosnië naar Nederland: 'Wij werden heel goed ontvangen'
Het is vandaag eenentwintig jaar geleden dat het grote drama in de VN-enclave in Srebrenica zich voltrok. Daar zijn door Bosnisch-Servische milities op één dag meer dan achtduizend burgers vermoord. Maar ook op veel andere plekken in voormalig Joegoslavië waren etnische zuiveringen.
Het Rode Kruis organiseerde een treinreis vanuit Zagreb naar Utrecht om mensen uit conflictgebieden weg te halen. Zo’n vijfhonderd vluchtelingen kwamen veilig in Nederland aan.
Senad Hadzic zat samen met zijn moeder en twee broertjes in die trein. Hij komt uit een dorpje vlakbij de enclave waar de Serviërs begonnen met het uitmoorden van burgers. Hadzic: "Met moeite kijk ik terug op die tijd. We zaten in een vluchtelingenkamp in Kroatië toen onze moeder heel erg ziek werd. Zij leerde iemand kennen van het Rode Kruis en toen konden we mee in de trein naar Nederland."
Het eerste dorp
In het dorp van Hadzic begonnen de Serviërs met het uitmoorden van de burgerbevolking. Zijn opa is daar op gruwelijke wijze vermoord en zijn vader is nooit meer teruggekomen. Zijn moeder woont inmiddels weer in Bosnië, vlakbij zijn geboortedorp. Voor het programma De Monitor maakte Hadzic de treinreis terug naar zijn dorp. "Het blijft moeilijk als ik terug in Bosnië ben. Iedereen kan de moordenaar van je vader zijn. De Serviërs wonen daar nog en er is daar niemand gestraft," zegt Hadzic.
Net als begin jaren negentig komen er nu door onder andere het conflict in Syrië veel vluchtelingen naar Nederland. Hadzic herkent de opstelling van veel Nederlanders nu niet. "Mensen zwaaiden naar ons toen we in de trein zaten. Iedereen was heel vriendelijk en behulpzaam. We voelden ons heel erg welkom. Daardoor heb ik hier ook een toekomst kunnen opbouwen."
'Vluchten is geen keuze'
Hadzic begrijpt wel dat mensen sceptisch zijn, maar vluchten is volgens hem geen keuze. "Je wil gewoon naar een veilige plek. Toen ik naar Nederland ging hoefde je nog helemaal geen verantwoording af te leggen omdat je een moslim bent. Je moet mensen accepteren en leren kennen, zodat ze zich welkom voelen en hier ook iets kunnen opbouwen."
Het hele verhaal van Senad Hadzic en andere verhalen over vluchtelingen en medewerkers aan boord van de trein zijn te bekijken op de website van de Monitor. Vanmiddag om 15:00 uur is de nationale Srebrenicaherdenking op Het Plein in Den Haag.