'Fortnite bewust verslavend gemaakt'
- Nieuws
- 'Fortnite bewust verslavend gemaakt'
De razend populaire game Fortnite zou verboden moeten worden, zei de Britse prins Harry recent. Het spel zou enkel gericht zijn op het verslaafd maken van jongeren. De neurobioloog en ex-gameverslaafde Michiel Smit trekt als de Nederlandse ‘prins Harry’ ten strijde om ouders te waarschuwen: "Games zijn de nieuwe rattenvangers van Hamelen’’.
Video niet beschikbaar
Michiel Smit schreef recent een opiniestuk in dagblad Trouw waarin hij ouders waarschuwt voor games als Fortnite: ‘’Het vermogen van games en technologie om de geest te buigen is echt geen grapje. Het menselijk brein is heel gevoelig voor games.’’
Gamejournalist Jan Meijroos nuanceert dit beeld door te stellen dat naar schatting slechts 2 procent van de jongeren verslaafd is. Ook de bewering dat gameontwikkelaars jongeren verslaafd willen maken gaat er bij hem niet in: ‘’Het zijn geen kwade geesten die handenwrijvend mensen proberen verslaafd te maken.’’ Een verbod op Fortnite, zoals prins Harry voorstelde, vindt hij dan ook ‘volstrekt ridicuul’.
Populair
YouTuber en Fortnitespeler Roy Beszelsen speelt dagelijks onder de naam Royalistiq. Hij streamt zijn video’s die maandelijks door 12 miljoen mensen bekeken worden. Volgens hem is de game zo populair omdat die gratis te spelen is. ‘’Kinderen kunnen verslaafd raken aan Fortnite, maar kinderen kunnen in principe aan ieder spel verslaafd raken. Maar dat geldt voor alles in het leven’’, zegt Roy Beszelsen.
Desalniettemin vertelt Smit dat er naar schatting 80.000 tot 150.000 verslaafde gamers in Nederland wonen. Meijroos wil niet ontkennen dat er geen game-verslaafden zijn, maar waarschuwt Smit wel: ‘’Je moet uitkijken dat je niet die oom wordt die 30 jaar lang rookte, en daarna iedereen achter z’n broek aanzit om mensen de gevaren van roken kenbaar te maken.’’