Achtergrond
NTR

Bijna zeventig procent van de Turkse-Nederlanders stemde niet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bijna zeventig procent van de Turkse-Nederlanders stemde niet

Turkse-Nederlanders mogen van 15 juni tot en met 19 juni stemmen voor de verkiezingen in Turkije. Tijdens de vorige verkiezingen in 2015 stemde 31,44 procent. Volgens ex-politica Munire Manisa is dat best weinig, in vergelijking met de opkomst bij de Nederlandse verkiezingen. "Sommige media hebben het gevoel gegeven dat bijna zeventig procent van de Turkse-Nederlanders heeft gestemd", aldus Murat Sekercan voorzitter DIDF (Federatie van Democratische Verenigingen van Arbeiders uit Turkije in Nederland).

{podcast audio="47159" caption="Podcast: Bijna zeventig procent van de Turkse-Nederlanders stemde niet " }

Volgens Munire suggereren de media ten onrechte dat alle Nederlandse Turken op Erdogan stemden. "Maar dat is wel wat de democratie inhoudt, iedereen besluit zelf waar die op stemt. Als iemand besluit om op Erdogan te stemmen dan mag je daarvan vinden wat je wil maar dat is zijn besluit en dat dien je te respecteren. Dat is waar verkiezingen over gaan."

Munire en Murat vinden dat het stemmen voor de verkiezingen van je vaderland niets te maken heeft met loyaliteit. "Haal het woordje land maar weg en vraag je af of je affiniteit hebt met je vader. Natuurlijk heb je dat", aldus Munire. Murat kan niet stemmen voor de Turkse verkiezingen maar toch zou hij niet stemmen als hij mocht. "Ik woon daar niet. Daar gaan de inwoners van Turkije over, dus het is een beetje raar dat je dan mee gaat stemmen."

Toch zegt Murat dat je niet verbaasd moet zijn dat allochtonen zich hier niet thuis voelen. "Het zijn de achtergestelde groepen en de sociaal lagere klasse die zich niet thuis voelen. De PVV-achterban voelt zich ook niet thuis."

Munire is de politiek ingegaan om iets te betekenen voor de samenleving, maar wordt toch niet als volwaardige burger gezien in Nederland. "Op een gegeven moment is er een plafond en daar breek je niet doorheen. Dan is het zoiets van je hebt stukjes gekregen en daar mag je trots op zijn. We hebben het je gegund en neem het, neem het, jij allochtoon en wees er trots op! Ik heb dat soort momenten vaak genoeg meegemaakt."

Kleurrijke Kwesties

In de NTR podcast Kleurrijke Kwesties bespreken we iedere twee weken actualiteiten en achtergronden door de ogen van Nederlanders met een islamitische achtergrond. Kleurrijke Kwesties is een initiatief van het radioprogramma Kwesties van de NTR in samenwerking met NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie