Achtergrond
KRO-NCRV

Hoe jouw afgedankte kersttrui op een markt in Kenia terechtkomt

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe jouw afgedankte kersttrui op een markt in Kenia terechtkomt

Wanneer oud-ambassadeur Susan Blankhart op een markt in Kenia een tweedehands kersttrui vindt, vraagt ze zich af hoe deze trui vanuit Europa daar terecht is gekomen. Spraakmakers sprak met Lisa Konno, die de wereld achter de kledingbak onderzocht en een schimmige handel blootlegde.

Video niet beschikbaar

'Het was ooit goed bedoeld'

"Het was ooit goed bedoeld", zegt kledingontwerper Lisa Konno. Zij maakte in 2019 de documentaire Goodwill Dumping waarin ze onze afgedankte kleding volgde vanaf het moment dat dit in de kledingcontainer wordt gegooid. "Je zamelt kleding in en brengt het naar een plek waar ze minder geld hebben."

Maar inmiddels gaat die vlieger niet meer op. "De kwaliteit van de kleding die wordt weggegooid is steeds minder", vertelt ze. In de jaren '60 en ‘70 was kleding veel steviger, maar tegenwoordig kopen de meesten massaproducten bij H&M, Zara of Primark. "De goede kwaliteit kleding wordt er in Europa al uitgepikt en wat er overblijft voor Kenia is vooral troep."

Verdienmodel

Als je kleding wegbrengt naar de container, dan wordt het direct een verdienmodel. "Het is niet bedoeld voor donatie, het wordt een business", zegt Konno. Ze ontdekte een web van doorverkopers en tussenhandelaren waar weinig transparantie te vinden is. "Als je er naar vraagt, wordt er heel geheimzinnig over gedaan. Het lijkt wel drugshandel soms."

Textiel-rivier

De helft van de kleding die uiteindelijk in Kenia of in andere Afrikaanse landen terechtkomt, is afval. Bergen textiel liggen op enorme vuilnishopen of in rivieren. "Het is een veelkoppig monster en je kunt niet één iemand aanwijzen die het fout doet", zegt Konno.

Wel verziekt het de lokale industrie en het milieu. "Ze kunnen daar ook veel minder goed textiel afval verwerken" ,zegt Konno. Veel kleding eindigt daarom in de verbrandingsoven of in de rivier.

'Als excuus gebruikt'

Daarnaast schept de kledingbak hier, onterecht het idee dat er nog iets goeds met je kleding gebeurt. "Sommige mensen gebruiken het als excuus om steeds meer te kopen omdat ze denken dat ze daarna de kleding kunnen doneren." Maar het kopen van kleding en na een paar keer dragen al weggooien, is het minst duurzame dat je kunt doen, denkt Konno. "Als je het echt niet meer kunt repareren en je hebt het helemaal afgedragen, dan pas kan het weg."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie