Achtergrond
BNNVARA

Vechten tegen links door scheiden van ouders en kinderen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vechten tegen links door scheiden van ouders en kinderen

Kinderen die worden opgesloten in kooien, baby’s die worden weggehaald bij hun nog borstvoeding gevende moeder en ouders die in de gevangenis belanden… Wereldwijd is er grote verontwaardiging over het keiharde immigratiebeleid van de Verenigde Staten. Dé man achter dit beleid is één van president Trumps belangrijkste adviseurs: Stephen Miller. Wie dat precies is, vertelde oud-correspondent Tom Kleijn vandaag in De Nieuws BV.

Wie is Stephen Miller?

Stephen Miller is een van de hoogste adviseurs van Donald Trump. Hij groeide op in Californië, in Santa Monica. Dat is een vrij liberale plek in Amerika. "Als tiener was hij al bezig met boos zijn op diversiteit: hij maakte zich bijvoorbeeld boos over de tweetaligheid op zijn middelbare school en over de viering van een Mexicaanse feestdag," legt Kleijn uit. "Hij had en heeft eigenlijk maar één doel: hij wil vechten tegen links." En dat deed hij ook: tegen iedereen die het maar wilde horen hield Stephen Miller urenlange tirades over zijn beeld van de wereld en Amerika en wat er allemaal mis ging. Na zijn studie werkte hij voor Jeff Sessions, die nu minister van Justitie is. Later werd hij speechwriter voor Trump en schreef hij bijvoorbeeld de inaugurele rede.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoeveel betekent hij voor Trump?

'Senior Advisor', de titel van Miller, betekent dat hij tot het kleinste cirkeltje om Trump heen behoort. Hij was bijvoorbeeld mee naar Singapore voor de gesprekken met Noord-Korea en hij kan zó de Oval Office inlopen. Dat zijn echt maar weinig mensen en Miller zit al ruim anderhalf jaar op die plek – best lang, maar dat is niet zo verwonderlijk, want, zo zegt Tom Kleijn, "Trump houdt van mensen die hem ophemelen en heel trouw zijn en Miller gaat in veel dingen nét een tandje verder en verdedigt Trump altijd."

"Trump zal altijd zeggen dat hij nooit aan iemands leiband loopt, maar hij neemt nooit afstand van Miller. Het is een beetje, als je wat meer in de stilte om Trump heen hangt, betekent het dat je het machtigste bent. Maar het is natuurlijk moeilijk aan te tonen," aldus Kleijn.

Waar komt dit asielbeleid vandaan?

Miller was eerder de architect van de travel ban, wat uitliep op een enorme rel omdat mensen uit een aantal islamitische landen niet meer naar de VS mochten reizen. De huidige verontwaardiging gaat over het scheiden van kinderen van hun ouders – geen nieuw plan, maar wel met wat nieuwe dingen; de voormalige presidenten Bush en Obama waren ook streng – maar gezinnen scheiden ging hun te ver. Kleijn: "Trump beschouwt deze mensen nu als misdadigers en voor Miller is het makkelijk, zo zegt hij, het is gewoon het uitvoeren van een simpele wet. Dat schrikt af, dus doen."

Komt er binnenkort een einde aan?

Er is wereldwijd kritiek op het beleid van Miller en Trump. Trump ziet nu ook dat het misschien toch niet zo’n goed idee is: "Hij geeft nu de schuld aan de Democraten, want zij hebben die wet bedacht, zegt Trump. Dat klopt niet, want er stond niet in dat gezinnen gescheiden moesten worden. Maar hij legt ook de schuld bij de Democraten omdat ze niet meewerken aan nieuwe regels... wat niet zo verrassend is, de Democraten gaan natuurlijk geen enkele handreiking doen naar Trump. Zélfs niet als het om kinderen gaat, dat is het cynische van die politiek."

"Of het einde in zicht is, dat weet je niet. Nog steeds zijn veel Republikeinen vóór, maar ze zijn niet allemaal tegen dit beleid. Er liggen een aantal wetsvoorstellen, daar gaat Trump deze week over in overleg en ééntje daarvan moet het wel worden. Maar daarvoor moet íemand wel toegeven."

Stephen Miller, de man achter het immigratiebeleid van Trump

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie