Wat gebeurt er met de pulp van haver- en sojamelk?
- Nieuws
- Wat gebeurt er met de pulp van haver- en sojamelk?
Steeds meer mensen kiezen bewust voor haver- of sojamelk in plaats van koemelk. Maar bij het maken van plantaardige melk blijft er vaak een restproduct over. Bij Spraakmakers onderzoekt verslaggever Maarten Bleumers wat er met die pulp gebeurt.
Terwijl veel mensen plantaardige melk kiezen als een diervriendelijk alternatief, gaat de pulp die daarbij vrijkomt gek genoeg juist naar de vee-industrie. Maar dat kan anders, ondervond haver- en sojaprocent Bart Grobben van De Nieuwe Melkboer.
De melk is het restproduct
"Hoewel pulp klinkt als een restproduct, is eigenlijk de melk het restproduct", zegt Grobben. De haver- en sojapulp zitten na het maken van de melk namelijk nog vol met eiwitten en vezels. Ook Grobben vond het zonde om dit voedzame product weg te gooien of aan de koeien te geven.
Maar om van pulp een geschikt product te maken; dat had wel wat voeten in de aarde. "De moeilijkheid is om een goede smaak te krijgen", vertelt Grobben. Vaak krijgt yoghurt met pulp een melige en zanderige smaak. "De textuur is dan helemaal niet prettig."
Pioniers
Daarom is Grobben met zijn bedrijf aan het pionieren geslagen en hebben from scratch uitgevonden wat wél werkt. Nu wordt de pulp geen veevoer meer, maar gaat het terug in de melk of wordt het toegevoegd aan de yoghurt. "Als je dat goed doet, dan krijg je een vol en romig product met een goede textuur."
En daarin zijn ze momenteel uniek. "We kunnen met enige trots vermelden dat alles in de yoghurt zit en het smaakt nog beter ook." Binnenkort hopen ze de pulp ook succesvol in de melk te kunnen verwerken.
Het Uitzendbureau
In de rubriek Het Uitzendbureau worden onze verslaggevers erop uitgestuurd om het antwoord te zoeken op de meest uiteenlopende vragen van onze gasten. Waar woon je het beste als de klimaatverandering toeslaat? Kan het ov niet gratis? Of waarom kraakt een chipzak? Spraakmakers zoekt het uit!