Jens (15) twitterde de hele nacht door
- Nieuws
- Jens (15) twitterde de hele nacht door
Het dwangmatig gebruiken van sociale media moet officieel erkend worden als ziekte. Daarvoor pleiten verslavingsdeskundigen. “Er is een groep die niet meer slaapt, die niet meer functioneert, die is geïsoleerd,” stelt verslavingsarts Robert van der Graaf in Spraakmakers op NPO Radio 1. De 15-jarige Jens Bosman uit Zeist herkent het verhaal.
“Ik kon me niet meer concentreren op mijn huiswerk. Ik werd constant afgeleid door Twitter, Whatsapp en Facebook”, vertelt Jens, die op dit moment in 4VWO zit. Het leek er even op dat hij bleef zitten, maar uiteindelijk lukte het hem net over te gaan: “op twee vijf-en-een-halven”, zegt hij in Spraakmakers; “dat ging dus net goed…”
Erkenning
Verslavingsarts Van der Graaf, die bij een jeugdkliniek in Groningen werkt, vindt het goed dat de discussie nu wordt gevoerd. Het erkennen van dwangmatig sociale media-gebruik als ziekte, zorgt ervoor dat een behandeling vergoed wordt door de zorgverzekeraar.
Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren is volgens de verslavingsarts moeilijk te zeggen. Bij de ene verslaving, bijvoorbeeld die aan sigaretten, wordt al jaren geprobeerd die erkend te krijgen, terwijl dit bij de andere verslavingen heel snel gebeurt. Van dat laatste noemt de arts noemt GHB als voorbeeld.
Moeder
Voor Jens is een behandeling niet meer nodig. Toen hij niet meer goed sliep vanwege zijn drang om te twitteren, greep zijn moeder in. “We zijn samen gaan zitten om er wat aan te doen”, aldus de tiener. Samen brachten ze in kaart hoeveel tijd hij eraan kwijt was. “We probeerden het systematisch terug te brengen”, vertelt hij. Dit werkte goed, want inmiddels kan hij zijn telefoon een stuk beter met rust laten.
Luister hier Spraakmakers over dwangmatig sociale media-verslaving terug:
Stand.nl: Dwangmatig gebruik van sociale media moet erkend worden als ziekte
Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!
Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.
We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!