Eerste herdenking in Duitsland voor LHBTI-slachtoffers WOII
- Nieuws
- Eerste herdenking in Duitsland voor LHBTI-slachtoffers WOII
Het Duitse parlement herdenkt jaarlijks de slachtoffers van het nationaal-socialisme. Vandaag staan daarbij voor het eerst de lhbtqi+ slachtoffers centraal, en daar ging een lange strijd aan vooraf. Met Wiebke Pittlik, hoofdredacteur van Duitslandweb, sprak Spraakmakers over deze herdenking en hoe die in de Duitse herdenkingsgeschiedenis past.
Video niet beschikbaar
De herdenking van de slachtoffers van het nationaal-socialisme vindt al sinds 1996 jaarlijks plaats in de Bondsdag in Berlijn. Het is niet voor het eerst dat er een groep werd uitgelicht. In 2011 stonden de Roma en Sinti centraal, in 2016 de dwangarbeiders en in 2017 de mensen die 'ge-euthaniseerd' zijn.
Doodgeslagen, doodgezwegen
Er werd door lhbtqi+-organisaties al sinds 2018 gevraagd om speciale aandacht voor deze slachtoffers. Er is sinds 2008 al wel een monument voor de lhbtqi-slachtoffers in Berlijn, vertelt Pittlik. Daarop staat: "doodgeslagen, doodgezwegen".
"In 2018 heeft de bondspresident bij dat monument gesproken, die heeft daar om vergiffenis gevraagd", zegt ze. Wat bijzonder was, is dat de bondspresident niet alleen die vergiffenis vroeg voor het onrecht en leed dat lhbtqi+ers tijdens de Nazi-periode is aangedaan, "maar ook voor het lange zwijgen daarna. Want dat is een pijnpunt, dat het heel lang geduurd heeft voordat de vervolging van homoseksuelen in Duitsland echt stopte."
In het gesprek bij Spraakmakers vertelt Pittlik meer over de geschiedenis van vervolging en later acceptatie van lhbtqi+ers in Duitsland.
Wiebke Pittlik over de Duitse herdenking van de slachtoffers van het nationaal-socialisme
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!