Een eurosceptisch kabinet in Italië. En nu?!
- Nieuws
- Een eurosceptisch kabinet in Italië. En nu?!
Vandaag werd voor het eerst in Europa een populistische regering ingezworen. Een coalitie van de Vijfsterrenbeweging en de Lega. Het wordt het 65ste Italiaanse kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog en Europa houdt de adem in. Waarom is de politieke situatie in Italië zo instabiel? Daarover vertelt Bruno Giuntoli, Italiaan in Nederland, in De Nieuws BV, aan de hand van zijn eigen familiegeschiedenis.
Video niet beschikbaar
'Het water staat de Italianen aan de lippen'
Giuntoli verbaast zich niet over de keuze van de Italiaanse burger voor een eurosceptisch kabinet: "Het water staat de Italianen aan de lippen. Er is een enorme toestroom van vluchtelingen die niet te verwerken is door Italië. En ondertussen maakt men zich in Europa voornamelijk druk ook over de staatsschuld van het land. De Italiaanse immigratieproblematiek wordt dus door Europa niet serieus genoeg genomen. Tenminste, zo wordt dat door Italië ervaren." Een logische reactie op een benarde situatie volgens hem. "Natuurlijk moet Italië niet verder zonder Europa. Maar het is wel belangrijk om te begrijpen waarom juist dit kabinet is gekozen door de burger daar", zegt Giuntoli.
Overigens verwacht Giuntoli niet dat dit kabinet het lang volhoudt: "Ik denk dat er in augustus gewoon weer gestemd kan worden voor een nieuw Italiaans kabinet." Geen vreemde conclusie van Giuntoli overigens. Het gemiddelde Italiaanse kabinet houdt het slechts 410 dagen vol. Wij houden Giuntoli aan zijn woord en spreken hem graag in augustus weer.