Achtergrond
MAX

VN: Nederland scoort dikke onvoldoende qua voorzieningen voor mensen met een beperking

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VN: Nederland scoort dikke onvoldoende qua voorzieningen voor mensen met een beperking

Een maand geleden werd Caroline Boerma het vliegtuig vóór vertrek alweer uitgezet. Ze zat in een elektrische rolstoel en dat vond de vliegmaatschappij onveilig. Exemplarisch voor waar ze naartoe onderweg was: een comité van de Verenigde Naties, dat zich buigt over de positie van mensen met een beperking in Nederland.

Video niet beschikbaar

Sinds 2016 geldt het VN-verdrag handicap in Nederland, waarin allerlei regels staan die helpen de maatschappij inclusiever te maken voor mensen met een beperking. “Er zijn zo’n twee miljoen mensen met een beperking in Nederland,” vertelt Boerma. “Maar de maatschappij is daar nog helemaal niet op ingericht.” Eigenlijk zou de Nederlandse regering na de ondertekening iedere vier jaar getoetst worden. Maar door corona ging het in 2020 niet door, en was het acht jaar later pas tijd voor de eerste toetsing.

De reis naar Genève

Dit alles zou plaatsvinden in Genève. Boerma was hiervoor uitgenodigd. Onderweg ging het echter mis. “Voorafgaand aan de reis heb ik me lang voorbereid. Ik had toestemming en een stempel dat de rolstoel mee mocht,” vertelt ze. “Alles was aangemeld en assistentie stond klaar. Toen ik eenmaal in de vliegtuigstoel zat wilde ik minder rechtop zitten. Daar was een extra gordel voor nodig, maar ze kwamen aan met een gordel waar ze kinderen mee op schoot zetten. Die paste niet en was niet voor dit doeleinde, volgens de steward.” Hij besloot dat het niet veilig was en ging direct naar de piloot. “De piloot besloot samen met het hoofdkwartier dat ik niet mee mocht.”

Toetsing

Dit alles stemt niet hoopvol voor de toetsing bij de Verenigde Naties. “Het is moeilijk om met een beperking gewoon mee te doen in de maatschappij. Er blijven allerhande drempels,” beaamt Boerma. “De positie is verslechterd in de afgelopen jaren.” Het gaat daarbij niet alleen om praktische zaken, maar ook verlies aan maatschappelijke ontplooiing en daarmee levensgeluk. Zo worden mensen met een beperking bijvoorbeeld belemmerd in hun carrière, sociale contacten en wonen. “Daarnaast moet je goed de weg kennen in de bureaucratie om toegang te krijgen tot verschillende vormen van ondersteuning. En voor alles moet je weer ergens anders zijn.” Nederland kreeg in de rapportage van de VN dan ook een dikke onvoldoende.

Nieuwsweekend is het zaterdagochtendmagazine van MAX. Elke zaterdag van 08.30 tot 11.00 uur. Gepresenteerd door Mieke van der Weij en Pieter van der Wielen.

Ster advertentie
Ster advertentie