Waarom wonen Molukkers in aparte wijken?
- Nieuws
- Waarom wonen Molukkers in aparte wijken?
"Je hele familie woont er. Je hoeft niet alles uit te leggen. Het is een beetje zoals bij woonwagenbewoners", zegt Leo Reawaruw in NOS Met het Oog op Morgen.
Video niet beschikbaar
In de wijk Heer in Maastricht is een leegstaande woning bekogeld met eieren en beklad met de tekst: "Dit is de Molukse wijk. Alleen voor Molukkers." Dat gebeurde nadat de betreffende woningbouwcorporatie een aantal niet-Molukse kandidaten had uitgenodigd voor een bezichtiging.
Na de onafhankelijkheid van Indonesië moesten Molukse militairen naar Nederland in de verwachting dat ze snel terug zouden gaan. In NOS Met het Oog op Morgen legt hoogleraar Fridus Steijlen uit waarom er eigenlijk aparte wijken zijn voor Molukkers. "Er was rond de jaren zestig nog steeds het idee van tijdelijkheid en Molukkers wilden zelf ook collectief gehuisvest worden. Inspelend op die wens zijn er specifieke wijken gemaakt."
De wijken zijn volgens Steijlen een duidelijke herinnering aan de geschiedenis van de Molukkers. "Zij zijn op een andere manier naar Nederland gekomen dan de Turkse gastarbeiders bijvoorbeeld."
Veteranen
Voor Reawaruw staan de vernielingen in Maastricht voor een veteranenkwestie. "Er zijn beloften gedaan aan veteranen en hun nazaten dat ze in Molukse wijken met hun stichtingen en kerken mochten blijven wonen."
Tussen wooncorporaties en de Molukse gemeenschap zijn afspraken dat er bij sociale huurwoningen eerst naar Molukse bewoners wordt gezocht. Steijlen: "Maar de regels over het aanwijzen van huurders binnen de sociale huur worden steeds strenger. En dan zie je dat die uitzonderingspositie voor Molukkers onder druk komt te staan."
"Natuurlijk weet ik dat we in de toekomst een andere kant op moeten denken", reageert Reawaruw. "Maar eerst moeten kwesties over wachtgeld en militaire pensioenen worden opgelost. En dan kunnen we mogelijk gaan praten over een andere invulling van de woonwijken."