Kan geboortecontract vechtscheiding voorkomen?
- Nieuws
- Kan geboortecontract vechtscheiding voorkomen?
Zo'n 30 tot 50 procent van de stellen gaat uit elkaar. Niet zelden leidt dat tot een vechtscheiding. In totaal 16.000 kinderen hebben daar jaarlijks zo onder te lijden dat zij uitvallen, crimineel gedrag vertonen of zelf later geen normale relatie meer kunnen aangaan. Het platform 'Scheiden zonder Schade' onder leiding van oud-minister André Rouvoet heeft het kabinet maatregelen voorgesteld om die situatie te verbeteren.
'Scheiden zonder Schade' wil vechtscheidingen tegengaan
Het platform ziet heil in betere afspraken tussen ouders, soms al voor de geboorte van kinderen. Zo zouden er geboortecontracten en ouderschapsbeloften kunnen worden afgesloten. En naast zwangerschapsgym zouden stellen ook 'ouderschapsgym' moeten volgen, om zo beter voorbereid te zijn op de zorg van een pasgeboren baby. Ook zou elke gemeente een scheidingsloket moeten openen.
Marsha Pinedo, directeur van de gelijknamige villa die kinderen van gescheiden ouders begeleidt, is blij met de voorstellen. Toch denkt zij dat het bijbehorende bedrag van 5 miljoen euro te weinig is. Volgens haar is vooral een centraal punt nodig, waar mensen heen kunnen met hun vragen als ze gaan scheiden. "Veel mensen scheiden voor de eerste keer, en hebben geen idee waar ze naartoe moeten." Ook het buddy-project van VillaPinedo waar kinderen van gescheiden ouders 24/7 terechtkunnen om met een buddy te praten, zou goed kunnen helpen volgens Pinedo.
Onwetendheid
Scheidingsadvocate Lotte Bögemann ziet vooral veel onwetendheid om zich heen en vindt dat daar iets aan gedaan moet worden. "Het is bijvoorbeeld belangrijk dat er een goede informatievoorziening is, en dat juffen en meesters signalen opvangen bij kinderen in hun klassen." In de praktijk ziet Bögemann dat mensen pas langskomen als de situatie volledig is geëscaleerd, en om tafel gaan met deze partijen wordt dan heel erg moeilijk.
Betuttelend
D66-kamerlid Vera Bergkamp vindt een groot deel van de maatregelen uit het rapport betuttelend overkomen. "Dat de overheid moet faciliteren en stimuleren gaat voor mij te ver. Daar waar kinderen in de knel komen moeten we ingrijpen, maar pas op met te algemene maatregelen. Rouvoet vindt het niet betuttelend. "Je moet zo'n scheidingsloket bijvoorbeeld zien als een consultatiebureau. Het is van de gemeente, maar mensen gaan er vrijwillig naartoe."