Op planktonjacht in de oceaan
- Nieuws
- Op planktonjacht in de oceaan
Evolutiebioloog Katja Peijnenburg was onlangs 45 dagen op zee om onderzoek te doen naar plankton. Haar reis met een wetenschappelijke mariene expeditie ging van Engeland tot de Falklandeilanden. Deze keer niet op zoek naar walvissen, haaien of albatrossen, maar naar het kleinste leven van de oceaan: plankton. Onderzoekers Katja Peijnenburg en Lisette Mekkes vertellen over hun wetenschappelijke reis in Vroege Vogels.
Op planktonjacht in de oceaan
Veranderde omstandigheden
Peijnenburg was aan boord met een team wetenschappers om onderzoek te doen naar de invloed van de veranderende omstandigheden in de oceaan op het plankton. De wereldzeeën worden gemiddeld warmer en zuurder door klimaatverandering. De vraag is wat dit voor gevolgen heeft voor het leven in de zee.
Als je aan zoöplankton werkt, heb je eigenlijk altijd nachtdienst.
Het onderzoek werd vooral 's nachts gedaan, want gedurende de nacht komt het plankton naar de oppervlakte om te eten. De onderzoekers gingen daarom 's middags naar bed en stonden midden in de nacht op. Met een heel team stonden ze aan dek om het plankton op te vissen.
Planktonische slakken
Zoöplankton is een verzamelnaam voor alle dieren in het plankton. Dit zijn niet alleen hele kleine diertjes, want wetenschappers rekenen alles tot het plankton wat niet tegen de stroming in kan zwemmen. Dit kunnen ook hele grote kwallen of jonkies van zeedieren zijn.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Bron: Katja Peijnenburg
Een belangrijk deel van dit onderzoek focust zich op de planktonische slakken, ofwel vleugelslakken. Deze dieren hebben prachtige namen als zeevlinder, zee-engelen en zeeolifanten. Door hun kwetsbare huisje van kalk zijn deze dieren waarschijnlijk een van de eersten die aangetast worden door chemische veranderingen in de oceaan. Peijnenburg wil weten hoe goed de slakken zich kunnen aanpassen aan de omstandigheden en wat de gevolgen zijn voor hun kalkhuisje.
Foto's van de expeditie
Bron: National Oceanography Centre Southampton
Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.