Binnenland
BNNVARA

Zeepgebruik vernietigde de kleinste circusartiest ter wereld

foto: Daan Drukker EISfoto: Daan Drukker EIS
  1. Nieuwschevron right
  2. Zeepgebruik vernietigde de kleinste circusartiest ter wereld

Vroeger was hij gerenommeerd circusartiest, maar nu kom je hem bijna nooit meer tegen: de vlo. Door onze hygiëne en ons zeepgebruik is de mensenvlo nagenoeg verdwenen. We hebben de vlo dus letterlijk om zeep geholpen! In aflevering 8 van de podcast Vroege Vogels en andere dieren vlooien Auke Florian Hiemstra en Anneke Naafs alles uit over dit insect met onderzoeker Daan Drukker van EIS Kenniscentrum Insecten.

#8 - VVEAD: De circuscarrière van de vlo is letterlijk om zeep geholpen - Zo klonk Nederland: Van tapir tot grottenleeuw

Bloedzuigende vlooien

Volgroeide vlooien zijn klein: zo’n 1,5 tot 6 mm en hechten zich aan een gastheer vast dankzij uitsteeksels en haakjes. Met haar mond boort de vlo een kanaal door de huid van de gastheer en met speciaal speeksel zorgt ze ervoor dat het bloed niet gaat stollen. Dit speeksel kan soms een allergische reactie veroorzaken in de huid. Een volwassen vrouwtje kan wel 15 keer haar eigen lichaamsgewicht per dag aan bloed opzuigen!

Waarom jeukt een vlooienbeet?

Wanneer een vlo je bijt, laat hij een beetje speeksel achter. Als reactie op dit speeksel maakt je lichaam een stofje aan om dit af te stoten. De meeste mensen hebben van een beet weinig last. Sommige mensen ontwikkelen allergie en krijgen grote bulten, die lang blijven jeuken.

Verschillende gastheren

Wereldwijd zijn er zo’n 200 verschillende soorten vlooien beschreven. De volwassen beestjes voeden zich met het bloed van veel verschillende gastheren. Dit kunnen huisdieren zijn, mensen en ook dieren die in het wild leven zoals vogels en vissen.

Er zijn een paar bekende soorten; de kattenvlo (Ctenocephalides felis felis), de hondenvlo (Ctenocephalides canis) en een specifieke vlo die mensen van het bloed van mensen houdt (Pulex irritans). Sommige vlooien dragen ziektes bij zich: zo zorgde de pestbacterie die via de rattenvlo op mensen oversprong voor miljoenen slachtoffers in de middeleeuwen.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie