Knoops: 'Internationaal tribunaal moet Jihadstrijders berechten'
- Nieuws
- Knoops: 'Internationaal tribunaal moet Jihadstrijders berechten'
Om een tweede Guantánamo Bay te vermijden, moet Nederland zich inzetten voor een internationaal tribunaal, waar de 800 verdachte jihadstrijders kunnen worden berecht. Dat stelt strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops in het radioprogramma 1 op 1.
Video niet beschikbaar
Volgens Knoops hebben landen te makkelijk meegedaan aan het gewapende conflict tegen IS, zonder daarbij na te denken over een zogenoemde 'exit-strategy'. "We hebben internationale verdragen. Als Europa dat negeert, kunnen we die verdragen net zo goed verscheuren", zegt Knoops.
'Vorm internationaal tribunaal'
Knoops zegt dat jihad-verdachten niet zozeer voor berechting moeten terugkeren naar het land van herkomst, maar er moet een faciliteit komen, een voorziening, die voldoet aan de Geneefse conventies. "We moeten voorkomen dat er een situatie ontstaat waarbij honderden mensen vastzitten zonder een proces. Het is twee over twaalf. Er had al lang een scenario klaar moeten liggen, er wordt ten slotte al jaren gevochten."
"Nederland heeft een voorbeeldfunctie, met alle tribunalen in Den Haag. Op het moment dat je een beslissing neemt om de strijd te steunen, moet je je realiseren dat je krijgsgevangenen maakt. Ook al ben je ze liever kwijt dan rijk, je moet de Geneefse conventies naleven", vindt Knoops.
Europese inlichtingendiensten zeggen dat teruggekeerde jihadstrijders een gevaar vormen voor de binnenlandse veiligheid. Ook in terreurgevangenissen is het gevaar niet geweken. Knoops begrijpt dat, maar vindt het geen argument. "Ik begrijp dat er een verschil is tussen de politieke en juridische werkelijkheid. Ook na de Tweede Wereldoorlog werd er gedacht dat die Duitsers opnieuw iets zouden proberen. Je zult er wat mee moeten."
Kabinet zegt 'nee'
Het kabinet is vooralsnog niet van plan om IS-strijders actief naar Nederland te halen voor berechting. Knoops vindt dat Nederland niet meteen de deur had moeten dichtgooien, maar 'eerder moeten spreken over een gezamenlijke oplossing'.
President Trump zette zondag online de zaak op scherp: "De Verenigde Staten roepen Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en andere Europese bondgenoten op om 800 IS-strijders, die gevangen zijn genomen in Syrië, op te nemen en te berechten", twitterde Trump. "Het alternatief is niet goed: anders zijn we genoodzaakt ze vrij te laten."