Binnenland
BNNVARA

'Het gebruik van coke is volstrekt genormaliseerd'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het gebruik van coke is volstrekt genormaliseerd'

Nederland wordt overspoeld met cocaïne. Vorig jaar werd er ruim 73 duizend kilo coke in beslag genomen. Dat is bijna 20 duizend kilo meer dan in 2017. In De Nieuws BV vertellen misdaadjournalist Mick van Wely en spoedeisende hulp arts Femke Gresnigt over deze miljardenhandel in ons land.

Video niet beschikbaar

In 2018 is er zo'n 30 procent meer cocaïne onderschept ten opzichte van het jaar daarvoor, maar dit zegt nog niks over de totale handel. Mick van Wely schrikt niet van die cijfers. De voorgaande jaren zag hij steeds meer en grotere partijen cocaïne in beslag genomen worden. Wel vindt hij het cijfer indrukwekkend stijgen, aangezien er in totaal naar schatting maar 20 procent van de totale import wordt onderschept. Het geweld dat ermee gepaard gaat vindt Van Wely voornamelijk zorgwekkend.

Quote

Mick van Wely

Het gebruik van coke is volstrekt genormaliseerd

Daling van criminaliteit stagneert

Begin dit jaar maakte de politie bekend dat de daling van criminaliteit stagneert. Dit heeft ook te maken met geweld dat voort komt uit de cocaïne import, zoals liquidaties, maar vooral de kleine criminaliteit neemt toe. Het gebruik van coke is volstrekt genormaliseerd, volgens Van Wely. Het gebruik is niet zo populair zoals bij wiet, maar het taboe is een stuk minder.

De politie gaf in een bericht aan niet blij te zijn met de hoeveelheid crimineel geld dat ze hebben kunnen onderscheppen. Vaak wassen criminelen geld wit via diverse constructies, zoals koeriers of door geld naar het buitenland te sluizen. Van Wely vindt het tenenkrommend om te lezen dat de officier van de politie zegt dat ze het over een andere boeg moeten gooien. Van Wely: ''We weten al jaren dat het geen fluit voorstelt. Kom eens met echte ideeën en initiatieven. Er is te weinig capaciteit en kwaliteit.''

Quote

Ik heb het gevoel dat Nederlanders redelijk open zijn over zijn of haar drugsgebruik

Femke Gresnigt

Pijn op de borst

Femke Gresnigt heeft het idee dat drugsgebruik in het algemeen genormaliseerd is. Bij Gresnigt komen de mensen terecht bij wie het mis gaat. Cijfers tonen dat één op de vier mensen tussen de 18 en 45 jaar die en hartinfarct krijgen gerelateerd is aan coke gebruik. Echter zijn deze cijfers gebaseerd op buitenlands onderzoek. Gresnigt is zelf werkzaam in het OLVG in Amsterdam, hier zijn ze nu een eigen onderzoek gestart.

Jaarlijks zien ze in het OvG ongeveer 400 patiënten voorbij komen met cocaïne gerelateerde pijn op de borst. ''Het komt zodanig veel voor dat wij iedereen onder de 46 jaar testen op cocaïne gebruik als ze langs komen met pijn op de borst. Internationaal onderzoek laat zien dat mensen hier niet altijd eerlijk over zijn, in Nederland weten we dit niet precies. Ik heb het gevoel dat Nederlanders redelijk open zijn over zijn of haar drugsgebruik'', vertelt Gresnigt.

Mensen weten de consequenties niet

Gresnigt heeft het idee dat maar 1 procent van de mensen die binnenkomen met klachten op de hoogte is van de consequenties van coke gebruik. Stimulerende middelen zorgen voor een hogere hartslag en een hogere bloeddruk, daardoor vraag je meer van je hart en gebruik je meer zuurstof. Wat niet zo speelt bij andere middelen, maar wel bij cocaïne is dat je een vernauwing krijgt van je bloedvaten. Daardoor krijg je minder zuurstof aanbod, hierdoor kun je een hartinfarct krijgen.

Steeds meer cocaïne in Nederland: zowel gebruik als handel neemt toe

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie