Als consument op Bonaire sta je er alleen voor
- Nieuws
- Als consument op Bonaire sta je er alleen voor
De Belbus is al zo'n 20 jaar een begrip bij bedrijfswoordvoerders en klachten-meldpunten. In deze populaire rubriek uit het consumentenprogramma Kassa gaat de verslaggever, gewapend met camera en scherpe tong, op pad om namens ontevreden burgers verhaal te halen bij bedrijven en overheden.
Sinds anderhalf jaar strijdt verslaggever Amber Kortzorg tegen onrecht. Dit seizoen gaat ze daarvoor nog een stukje verder, zowel in figuurlijke als in letterlijke zin, want ze reist daarvoor naar Bonaire. Daarover vertelt ze in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Een spreekuur voor Bonairianen
"Ik was een verhaal aan het researchen dat zich deels afspeelde op Curaçao en deels in Nederland en toen dacht ik: hoe zat het ook alweer met die ABC- en BES-eilanden? Sinds 2010 zijn Sint Eustatius, Bonaire en Saba een speciale gemeente in Nederland. Dat zijn dus 23.000 consumenten die wij als programma erbij gekregen hebben. Daar moeten we ook aandacht aan besteden!"
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
mensen zijn ook bang omdat ze nog steeds represailles kunnen ontvangen als ze kritiek uitten
Eenmaal daar, bleek het lang niet zo gemakkelijk om de eilandbewoners zover te krijgen hun klachten in te sturen. Daarom organiseerde Amber een spreekuur waar Bonairianen langs konden komen met hun probleem. "We hebben daarvoor een flink media-offensief gehouden. We zijn bij de radio en de lokale televisie geweest", vertelt Amber. "Als je weet wat er allemaal mis is op het eiland, had ik mij eigenlijk rijen dik voorgesteld. Dat viel nog best tegen. Maar later kreeg ik door: mensen zijn ook bang omdat ze nog steeds represailles kunnen ontvangen als ze kritiek uitten."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Inbreken in de koelkast
Gelukkig kon ze wel aan de slag voor een aantal eilandbewoners, zoals komende zaterdag te zien is in de eerste aflevering van De Belbus op Bonaire in Kassa. Amber schrok tijdens het maken enorm van de armoede die ze aantrof op het Nederlandse eiland: "Ik had er van te voren al wel iets over gelezen, want in juni bracht het Ministerie van Sociale Zaken een rapport uit waaruit bleek dat 43% van de lokale bevolking onder het bestaansminimum leeft. Dus ik dacht: die armoede moet overal te zien zijn. Maar als toerist blijf je in de bubbel van de resorts."
Amber: "De armoede zit onder de oppervlakte want Bonairianen zijn trotse mensen. Maar als je wat verder graaft, kom je het heel snel tegen. Eén van de dingen is bijvoorbeeld dat de mensen niet genoeg te eten hebben. En als ze wel te eten hebben, dan is het vaak niet gezond. Er zijn veel inbraken geweest waarbij de koelkasten werden leeggestolen. En, in het dagactiviteitencentrum delen ze tegenwoordig voedselpakketten uit omdat veel jongeren niet ontbijten."
De armoede zit onder de oppervlakte want Bonairianen zijn trotse mensen
712 euro per maand
Waar dat aan ligt? "Aan de ene kant zijn de prijzen in de supermarkten 20 tot 25% hoger dan in Nederland. Hetzelfde geldt voor elektriciteit, water en internet. Dat is natuurlijk een beetje inherent aan een eiland omdat alles geïmporteerd moet worden. Maar tegelijkertijd zijn de minimumlonen op het eiland vele malen láger dan in Nederland. Hier in Nederland is het minimumloon 1594 euro per maand. Op Bonaire is dat 712 euro per maand. Huisvesting is ook stukken duurder; er is een groot gebrek aan sociale huurwoningen. Kinderbijslag, AOW-uitkering, bijzondere bijstand, het is er allemaal wel op Bonaire maar echt vele malen lager."