Binnenland
NOS

Leugendeskundige: 'We liegen de hele dag door'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Leugendeskundige: 'We liegen de hele dag door'

Bijna iedereen heeft wel eens een leugentje om eigen bestwil verteld. Sterker nog: Mensen liegen veel vaker dan ze zelf denken, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Leugendeskundige Sophie van der Zee vertelt in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen wat we allemaal weten over liegen.

Video niet beschikbaar

1. Zelfs getrainde agenten zijn niet goed in leugens detecteren

Goed nieuws voor wie vaak liegt: we zijn helemaal niet zo goed in het herkennen van leugens. Zelfs wie is getraind in het bepalen of iemand de waarheid spreekt, is er niet zo goed in. "Uit onderzoek blijkt dat agenten en andere mensen met beroepen waarbij je veel met leugens in aanmerking komt wel meer zelfvertrouwen hebben, maar niet per se beter worden in het detecteren van leugens."

2. We bewegen meer op het moment dat we liegen

Zijn liegende mensen dan niet te herkennen? Dat niet. Want wie liegt, beweegt meer. "Het gaat hier om bewegingen met je hele lichaam. Dus niet alleen je handen, maar ook bijvoorbeeld je bovenlichaam of je hoofd", vertelt Van der Zee.

Ze is één van de wetenschappers die een speciaal leugenpak ontwikkelde om meer onderzoek te doen naar het herkennen van leugens. Het surfpak vol sensoren leverde niet alleen nieuwe wetenschappelijke inzichten op, maar ook een documentaire. 'A Week Without Lying - The Honesty Experiment' is woensdagavond te zien bij BBC.

3. Wie liegen de hele dag door

Denk jij dat je zelden tot nooit liegt? Think again. Van der Zee: "Door observaties met ons pak hebben we ontdekt dat mensen eigenlijk de hele dag door liegen. Zelfs als ze denken dat ze heel eerlijk zijn.

Van der Zee en haar collega's hanteren daarbij wel een brede definitie. Voor hen hoeft een leugen niet haaks te staan op de waarheid. "Alles waarmee je een ander beeld probeert over te brengen op de ander is volgens ons een leugen. Dus ook bijvoorbeeld als je ervoor kiest om iets niet te noemen of een half antwoord te geven.

Als voorbeeld noemt ze een Britse dominee die ook in de documentaire is te zien. "Zij dacht dat ze nooit loog, maar in haar werk moest ze constant rekening houden met de gevoelens van andere mensen. Door ons experiment ontdekte ze dat ze eigenlijk aan de lopende band de waarheid verdraait."

Ster advertentie
Ster advertentie