Jackie (11) droomt van een wereld zonder hiv en aids

foto: Marcel Dekkerfoto: Marcel Dekker
  1. Nieuwschevron right
  2. Jackie (11) droomt van een wereld zonder hiv en aids

De elfjarige Jackie is geboren in Gambia. Nadat haar moeder overleed aan aids is ze door Jacqueline van Laarhoven geadopteerd. Als Jackie iedere dag haar medicijnen slikt is er niets aan de hand. Met Jackie gaat het goed, maar iedere vijf minuten sterft er in de wereld een kind jonger dan veertien jaar aan aids.

De dag nadat Jackie in Nederland aankwam werd ze ziek, vertelt Van Laarhoven. "We dachten dat het malaria was." Het bleek hiv. Door middel van een boekje heeft haar moeder uitgelegd wat haar mankeert. "Brenda uit het boekje heeft een draakje in haar bloed. Als ze de pilletjes niet slikt dan wordt ze ziek. Dan krijgt ze een schimmelinfectie, een darminfectie. Dan krijgt ze aids en gaat ze dood", leest Jackie.

Video niet beschikbaar

Kinderen met hiv vergeten

In Nederland hebben bijna 200 kinderen onder de 18 jaar hiv. Wereldwijd zijn dat er 1,8 miljoen. Niet voor niets heet het nieuwe rapport van het Aidsfonds "Kinderen vergeten in strijd tegen aids", zegt Mark Vermeulen directeur van het Aidsfonds.

Zondag is het Wereld Aids Dag en dit jaar gaat de aandacht uit naar de positie van kinderen met hiv. Van de kinderen met hiv krijgt 49% géén levensreddende medicijnen. In sommige landen gaat het zelfs om 75%. Het testen en behandelen van kinderen met hiv loopt sterk achter in vergelijking met volwassen.

Volgens Vermeulen komt dat door drie dingen: de kinderen zijn niet gemakkelijk te vinden, het testen gaat heel langzaam of gebeurt helemaal niet en als de kinderen al behandeld worden dan krijgen ze de medicijnen die volwassenen ook krijgen.

Freddie Mercury

Als Jacky niet geadopteerd was, dan was ze waarschijnlijk aan de ziekte gestorven. Met haar medicijnen heeft ze dezelfde vooruitzichten als ieder ander kind van elf. Aan de muur van haar kamer hangt een poster van Freddie Mercury. "Ik vind hem een wereldster omdat hij aan dezelfde ziekte is overleden als mijn moeder."

Video niet beschikbaar

Hoe kan het dat anno 2019 kinderen in met name Afrikaanse landen niet de juiste zorg krijgen als ze hiv hebben?

In veel Afrikaanse landen zijn de afstanden groot. Kinderen worden thuis geboren waar geen hiv-test aanwezig is. De medische zorg is beperkt of niet aanwezig. Naast de praktische bezwaren, heerst er een stigma in de samenleving voor hiv-patiënten.

Als kinderen al behandeld worden, krijgen ze de medicijnen die volwassenen ook krijgen. De dosering is te hoog en daar krijgen de kinderen bijwerkingen van. De medicijnen zijn te duur voor Afrikaanse landen en overheden hebben een slecht inkoopbeleid. Het Aidsfonds probeert deze problematiek van meerdere kanten aan te pakken zodat voor alle kinderen de juiste behandeling komt.

Ster advertentie
Ster advertentie