Geschiedenis
VPRO

Taiwan leerde van SARS. Wat moeten wij nu van Taiwan leren?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Taiwan leerde van SARS. Wat moeten wij nu van Taiwan leren?

In 2003 werd Taiwan hard getroffen door de SARS-epidemie. Maar Taiwan heeft geleerd van die ervaring: het aantal geïnfecteerden met het coronavirus is zeer beperkt gebleven, er zijn slechts 59 gevallen bekend. In OVT besprak Julie Blussé zondag wat Taiwan van SARS heeft geleerd, en wat wij van Taiwan kunnen leren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eind januari was Taiwan een van de eerste plekken buiten China waar infecties met het coronavirus zijn geconstateerd. Niet verwonderlijk, want er wordt heel veel tussen Taiwan en China heen en weer gereisd. De verwachting was dat Taiwan een brandhaard voor het virus zou vormen, maar op dit moment zijn er op het dichtbevolkte eiland met 23 miljoen inwoners, slechts 59 mensen geïnfecteerd met het virus en is er 1 dode gevallen.

Wat Taiwan van SARS leerde (en wij van Taiwan moeten leren)

De succesvolle indamming van het coronavirus op Taiwan is te danken aan een goede voorbereiding, zo lichtte Stanford-professor dr. Jason Wang toe in een interview met Julie Blussé. Zij sprak de Taiwanese wetenschapper naar aanleiding van een wetenschappelijk artikel over de Taiwanese aanpak. Dit publiceerde hij samen met een Taiwanees-Amerikaans team in het gerenommeerde medische tijdschrift JAMA.

"In 2003, toen de sarsepidemie plaatsvond, verspreidde het virus zich over heel Azië, maar Hongkong en Taiwan hadden er in het bijzonder zwaar onder te lijden," licht dr. Wang toe. "Daarom heeft Taiwan meteen na sars in 2004 een Commandocentrum voor de Nationale Gezondheid (National Health Command Center) opgericht. Een plek waar alle informatie op lokaal en overheidsniveau wordt verzameld op het gebied van epidemie-uitbraken. Dat commandocentrum is met het verschijnen van het coronavirus direct geactiveerd."

Blussé vertelt dat al op 31 december 2019, dezelfde dag dat China de Wereldgezondheidsorganisatie WHO informeerde over een onbekend nieuw virus, inzittenden van vliegtuigen uit Wuhan na landing in Taipei zijn geïnspecteerd. Binnen korte tijd werden alle bezoekers uit hoogrisicogebied voor 14 dagen in zelfisolatie gezet.

Nieuwe technologieën

Taiwan heeft ook veel gebruik gemaakt van nieuwe technologieën. Bezoekers uit het buitenland vulden via QR-codes formulieren in over de afgelegde reis en hun gezondheid, en werden vervolgens via de geolocatie-functie van hun telefoon gevolgd tijdens het voortzetten van hun reis binnen Taiwan. Langs deze weg kon ook worden gecontroleerd of bezoekers die in zelf-isolatie moesten zich aan de regels hielden.

Zorgen over privacy rondom deze digitale volgtechnieken zijn zeer beperkt. Na het trauma van de sars-uitbraak, waarbij in Taiwan 346 mensen besmet raakten en 73 mensen om het leven kwamen, zijn Taiwanezen bereid om grote offers te doen om herhaling van eenzelfde uitbraak te voorkomen. Dr. Wang maakte een vergelijking met hoe na 9/11 mensen wereldwijd accepteerden dat er op het vliegveld uitvoerige veiligheidscontroles plaatsvonden.

Daarnaast gebruikt de Taiwanese overheid digitale data ook om mensen te waarschuwen over locaties waar de kans op infectie groot is. Volgens dr. Wang wordt deze transparantie door Taiwanezen erg op prijs gesteld. Zo bracht de overheid 50 plekken in kaart die bezocht waren door de ruim 3,5 duizend bezoekers van het cruiseschip Diamond Princess. Op dit schip vond na een bezoek aan Taiwan een uitbraak plaats waarbij honderden opvarenden besmet raakten. Taiwanezen die zich op deze 50 locaties hadden begeven, werden verzocht om twee weken in zelfisolatie te gaan.

Niet te laat

Een belangrijke reden dat in Taiwan het coronavirus succesvol is bestreden, heeft te maken met de snelheid waarmee de overheid optrad, zo meent dr. Wang. Maar dat wil niet zeggen dat het te laat is voor andere landen: "Een slechte start betekent nog niet dat je de achterstand niet in kan halen." Wang raadt andere landen aan ook een centraal commandocentrum op te richten en proactief op te treden. ‘"Probeer om niet alleen te achterhalen waar het virus was, maar ook waar het zal zijn."

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie