Geschiedenis
VPRO

50 jaar Marokkaanse gastarbeiders in Nederland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 50 jaar Marokkaanse gastarbeiders in Nederland

Dinsdag 14 mei is het precies vijftig jaar geleden dat de Nederlandse overheid een verdrag sloot met Marokko om daar arbeiders te werven. Wat hield dit verdrag in, en wat is de erfenis ervan? Dat vertelden historica Nadia Bouras en mensenrechtenactivist Abdou Menebhi vanochtend bij OVT.

Vijftig jaar wervingsverdrag Marokko-Nederland

Bouras is de dochter van Marokkaanse migranten en Menebhi kwam zelf in 1975 vanuit Marokko naar Nederland. Zij hebben deze geschiedenis dus van dichtbij meegemaakt. Nu, een halve eeuw nadat dit verdrag gesloten werd, is het tijd om terug te kijken, maar ook vooruit te blikken.

Mythes rondom Marokkaanse migranten

In Nederland wordt vaak gedacht dat juist dit verdrag ervoor zorgde dat zoveel Marokkaanse gastarbeiders naar Nederland kwamen. Dat is niet zo, veruit de meesten kwamen spontaan naar Nederland. Zo ook Menebhi en de vader van Bouras.

Toen in 1973 een wervingsstop werd ingesteld, waren van de 40.000 in Nederland aanwezige Marokkanen slechts 4.000 door middel van dit verdrag naar Nederland gekomen. Ook denken mensen vaak dat de gastarbeiders ongeletterd waren, terwijl met dit verdrag juist gespecialiseerde arbeiders werden gezocht, vertelde Bouras.

Iets om te vieren

Vijftig jaar. Reden voor een feestje! Het is belangrijk om stil te staan bij deze geschiedenis, want de Marokkaanse gemeenschap in Nederland is nu deel van de Nederlandse cultuur en geschiedenis. Toch weten weinig mensen, ook nakomelingen van gastarbeiders, weinig van deze geschiedenis. Wil je meer weten hierover? Vanaf juni reist een tentoonstelling waar Menebhi aan meewerkte door het land.

Meer OVT?

OVT is een historisch radioprogramma met actueel nieuws over geschiedenis, columns en documentaires. OVT wordt wekelijks uitgezonden op zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Volg OVT op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie