Waar zijn toch de vrouwen op hiphop-festivals?
- Nieuws
- Waar zijn toch de vrouwen op hiphop-festivals?
[Human] Waar op een festival als Into The Great Wide Open 41 procent van de line-up vrouw is, bleef het hiphop-fesitval Woo Hah vorige week flink achter met slechts vijf vrouwelijke artiesten op een totaal van 68, wat neerkomt op zes procent. Cesar Majorana ging met Know Shit van 3FM Tussenuur op onderzoek uit.
'Voor welke artiesten kom je hier,' vraagt de presentator/druktemaker aan verschillende mensen op het Woo Hah festival, dat vorige weekend werd gehouden in Hilvarenbeek. Hij vraagt het aan bezoekers, aan rappers en een talkshow-host en zonder uitzondering noemen ze alleen maar mannen.
Niet zo gek als je beseft dat van de 68 acts slechts vrouw is. Hoe kan zoiets? Zijn er überhaupt geen vrouwen in hiphop? Zijn de mannen gewoon beter? Hoe zit het?
Video niet beschikbaar
Gelijkwaardigheid troef
Gelijkwaardigheid in de muziek is, net zoals in vele andere branches, een belangrijk onderwerp. Vandaar dat Tussenuur, toch onderdeel van muziekzender 3FM, ook even navroeg bij de muziekredactie wat hun beleid is hieromtrent. Wat bleek? Van alle nieuwe muziek die wordt toegevoegd aan de playlist van 3FM is vijftig procent vrouw en vijftig procent man. Dat is in ieder geval een begin.
En als je wil weten waarom de gelijkwaardigheid op een urban festival als Woo Hah zo ver te zoeken is, kun je dat natuurlijk het beste aan de festivaldirecteur vragen, in dit geval Ruud Lemmen. Hij erkent het probleem en beweert dat de beweging heel langzaam gaat, ook omdat hiphop van oudsher een mannenwereld is. En het blijkt bovendien ook niet zo makkelijk om vrouwelijke artiesten te boeken voor je festival.
Paardenmiddelen geoorloofd
Ook spreekt Cesar met een van de weinige vrouwelijke artiesten op Woo Hah, de dj Jamz Supernova. Zij heeft zeer uitgesproken ideeën over waarom het vooralsnog zo slecht is gesteld met vrouwen in hiphop. Hoewel zij de vijf vrouwelijke artiesten op Woo Hah juist als een goed begin ziet. Jamz Supernova zou daarom ook voor een vrouwenquotum zijn, simpelweg omdat paardenmiddelen in dit stadium nog geoorloofd zijn. Want als bezoekers zien dat vijftig procent van de line-up vrouw is, dan geeft dat een goed voorbeeld voor de volgende generatie artiesten.
Ook FunX-dj Ouassima Tajmout erkent het probleem. Bovendien beseft ze dat een urban muziekzender als FunX en zeker zij als vrouwelijke dj van het station een taak heeft om vrouwen voor het voetlicht te brengen. Want als geen ander weet Tajmout hoe belangrijk een duw in de goede richting is.
Kijk hier de video.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.